Истински празник с разходка на голямо куклено семейство под музикалния съпровед на Марица брас бенд напрви незабравимо откриването на Фестивала за улични изкуства „TheatAir” тази вечер на Главната в Пловдив. Малки и големи се смяха, снимаха и танцуваха, докато татко, мама, дъщеря тийнейджърка и малко бебе се спираха и се представяха в най-необикновено светлина.

След като на няколко пъти споделиха, че днес Пловдив празнува 5 години, откакто градът беше домакин за Европейска столица на културата и 10 години от избирането му, те се спряха и си направиха шумно и продължително селфи на надписа Together. По целия път по Главната до Виенския павилион в Цар-Симеоновата градина към тях се присъединяваха десетки деца. В градината шоуто продължи за кратко и след това връчиха щафетата на италианската група - Гранде Кантаджиро Баратоли.

Артистите накараха публиката да ги аплодира с невероятното си умение да свирят и пеят и успоредно с това да вдъхват живот на куклите, които повтаряха техните движения. След тях със забавлението на публиката се нае популярният европейски клоун Еластик.

По-рано в Кукления театър беше даден символичен старт на фестивала с откриването на изложбата  "Бог иска да ти каже нещо" на Панайот Добрев-Понко. 

"Радвам се, че сме заедно за откриването на уличния фестивал на изкуствата. Той нямаше да се случи без помощта на Община Пловдив и Министерство на културата и без неуморния труд на хората от сдружението "Двама са малко - трима са много". Благодаря ти, Ева Кьосовска! Благодаря и на най-смисления и сърцат екип - този на Кукления театър. Радвам се, че за поредна година фестивалът започва с откриване на изложба на Панайот Добрев-Понко. И в работата му на сцена, и в картините му има една неповторима деликатност, към която се стремим всички ние в театъра. В работите на Понко Бог подозрително напомня за Дон Кихот", каза директорът на театъра Петър Влайков. 

Панайот Добрев благодари на публиката и сподели, че днес в живота мму останали само Бог и природата. 

"От сцената съм казал всичко, сега се изразявам с картините си", каза той. 

Фестивалът продължава с различни интересни събития, които ще се случат в кварталите на Пловдив.