Представителни блокове на военни формирования от Гарнизон Пловдив отбелязаха бойния празник на Гарнизона - 4 юли.

Празникът започна с тържествен марш от площад "Съединение", откъдето шествието тръгна в марш до площад Централен. На площада Негово високо преподобие архимандрит Максим отслужи заупокойна молитва за загиналите военнослужещи от Гарнизон Пловдив. Военните положиха цветя и венци пред паметника на военнослужещите, доблестно изпълнили воинския си дълг.

Отбелязването на такива празници е пример за симбиоза между армия и народ, защото за нас е необходим споменът за славните победи на Българската войска, който сме длъжни да предаваме на следващите поколения, каза в словото си генерал-майор Явор Матеев, командир на Съвместното командване на специалните операции и началник на гарнизон Пловдив.

Всички виждате, че предизвикателствата пред националната сигурност на страната ни се развиват изключително динамично. Убеден съм, че всички много добре разбирате колко е важна една силна и боеспособна армия за териториалната цялост независимостта, просперитета и уважението към страната ни, каза генералът. Той допълни, че и днес българският генерал, офицер, сержант и войник е готов да даде най-доброто от себе си за защита на Отечеството.

Празникът продължи с тържествена заря-проверка. На тържествата присъстваха народни представители от 50-ото Народно събрание, областният управител на Пловдив проф. Христина Янчева, кметът на града Костадин Димитров, архимандрит Максим, командири и началници на военни формирования, кметове на общини, стопански ръководители, председатели на военно-патриотични съюзи и родолюбиви организации. 

Честването завърши с красива и пищна заря в небето над Пощата, съпровождана от картечни залпове.