През  2018 година Алексис Карлие е един от безспорните фаворити на колоездачните състезания за аматьори във Франция. Класира се втори на обиколката на Камерун, участва в Националния шампион на Франция и други големи състезания.  Целта му е професионалната лига, когато  няколко падания слагат край на спортната му кариера.  Днес, 5 години по-късно Алексис се е отдал напълно на музиката, като композира, свири и пее. Изключителният му глас, който обхваща невероятните 4,5 октави вокален диапазон не остава незабелязан. Той има стотици хиляди  последователи в музикалните канали, а кавър версиите на филмова музика в социалните мрежи надхвърлят един милион гледания. Алексис ще бъде гост на фестивала „Франкофоли”, където ще представи най- успешните си композиции и кавъри, които спират дъха на феновете на филмова музика.

Месец преди феста, той бе в Пловдив и разгледа стадион „Ботев”, където ще се проведе събитието на 21 и 22 юни. Младият музикант остана впечатлен от мащабите на съоръжението. След това отговори на няколко въпроса  на TrafficNews.

 - За първи път сте в Пловдив. Какви са първите впечатления от града?  

- Само от няколко часа съм тук и досега съм успял да разгледам малка част от него. Но е много красив и пълен с история. Амфитеатърът е впечатляващ. Римският стадион също. Тъй като имам един кавър на саундтрака на „Гладиатор” , нямаше как да не го свържа с гладиаторските битки, които са се провеждали тук преди векове. Надявам се да имам време да го разгледам, искам да видя Голямата базилика, Капана, да се кача на някой от хълмовете.

- Ще пеете пред българска публика за първи път. Какви са очакванията ви?  Имате хиляди последователи в YouTube и Spotify, има ли сред тях българи?

- Моите последователи са предимно от Франция и Испания. От България са единици. Надявам се , че ще се харесам на публиката тук.

- Научихте ли нещо за Пловдив и фестивала „Франкофоли”, който се провежда за втори път под тепетата?

- За Пловдив знам , че е бил столица на културата през 2019 година. Миналата година българският „Франкофоли” е бил с много интересни гости и разбрах, че е бил много успешен. Надявам се и тази година да е така. „Франкофоли” е един от най- големите френски фестивали, който се изнася в много страни. И съм изключително щастлив , че ще мога да представя Франция тук, в Пловдив.

- Всъщност  кога  започнахте да се занимавате с музика? Какво ви провокира? Дълги години от живота си сте отдал на спорта. Защо спряхте да се състезавате?

-  Започнах да свиря сам на пиано , когато бях на 12 години. Също така пеех. Занимавах се с колоездене, като целта ми бе да стана професионален колоездач, а музиката ми по- скоро като хоби. Но след няколко тежки травми бях принуден да спра да се състезавам. От 2019 година се занимавам професионално с музика.

- Колоезденето донякъде е самотно занимание, така ли е и в музиката? Родителите ви, които също са артисти помагат ли ви?

- Всъщност и за двете е необходим екип. Музиката е по-самотно занимание, защото въпреки , че на сцената има и други музиканти, аз композирам сам песните си и това е много лично.  А когато пея се оттеглям в моя свят. Родителите ми, които са актьори са ми предали любовта към изкуството. Креативната част си е изцяло моя, но те ми помагат със съвети. Баща ми написа сценариите на последните ми три клипа и ги реализира.

- Трудно ли се пробива на музикалната сцена във Франция?

- Доста! Мисля, че навсякъде е трудно.  Макар, че сега YouTube и социалните мрежи помагат доста на младите творци, не е лесно да пробиеш в големите музикални компании.

- Как бихте определили стила на вашите песни?   Кое е вашето амлоа?

- Френска естрада. И музика от филми – тази музика ме привлича неудържимо.  Особено композициите на Ханс Цимер.

- Кои са филмите , които ви вдъхновяват? А музиканти?

Израснал съм със сериите на „Междузвездни войни” и „Хари Потър”. Обожавам космическата одисея „Интерстелар”. Харесвам по-старите музиканти и тяхната музика – „QUEEN” „Coldplay”.

 - Кое според вас е по-голяма провокация, за хората , които ви слушат – огромният диапазон на гласа ви или текстовете,  които са свързани с екологичните заплахи , надвиснали над света  и политическите сюжети, които изправят нашия свят пред глобална криза?

 -Мисля, че преди всичко гласа ми, защото минава през няколко октави от ниски към високи тонове. Да, песента „Спасител”  говори за някои проблеми на човечеството, но тя сякаш не е толкова популярна. Следващата ми песен ще бъде за отношенията ни с времето.

 - Коя е по-голямата заплаха за света – това , че ежедневно съсипваме необратимо природата  или агресията, която е на път да взриви света?

 - И двете. Те са свързани. Защото агресията в света нараства с всеки изминал ден, в различни точки на света има войни, а това е най- замърсяващото и страшно нещо.

-Как гледате на социалните мрежи в контекста на събитията през последните години – пандемията,  военните конфликти, нарастващото разделение между хората? Повече ползи ли вреди ни носят?

- Социалните мрежи ни носят повече информация. Проблемът е, че тази информация може да е фалшива и трябва да сме много внимателни. В Тик Ток има различни информации , но няма никаква цензура. И ако човек не е образован достатъчно, може мнението му да бъде манипулирано. Социалните мрежи са бърз достъп до информация, но не най- добрия. Темата трябва да се познава в детайли, за да се коментира.

- Влияят ли ви негативните коментари по ваш адрес?

-Понякога имам импулс да отговоря, но след това се сещам , че преди него е имало хиляди позитивни коментари, на които аз не съм отговорил и не би било честно на отговоря на негативния.

- Момичетата обичат музикантите ! Получавате и любовни писма?

- О , да. Но не отговарям. За съжаление, тъй като съм популярен, има измамници, които правят фалшиви профили с моята снимка и лъжат по-възрастните жени, които не познават толкова добре мрежата. Една жена беше платила 1500 евро за частен концерт на човек, който се беше представил за мен. Налага ми се често да репортвам такива профили. Понякога си мисля дори , че те печелят повече от мен.

- Как изкуственият интелект ще се отрази на музикалната индустрия?

- Не знам. Но трябва много бързо да се вкарат юридически регламенти, тъй като скоро всичко ще стане неконтролируемо. Това , което прави певеца е неговия глас. И ако го изгубим, ще загубим нашата идентичност. Мисля, че е опасно за нас музикантите.  

 - Участвате в най-новия сезон на The Voice. Какво ви провокира да се впуснете в този проект?

-В началото не исках. Бях ужасен при мисълта да участвам в такъв формат. Но все пак се съгласих, защото видимостта там е много голяма. Форматът има между 3 и 5 милиона зрители. След него последователите ми се увеличиха страшно много.  Така че си струваше.

- В България талантливите млади хора участват в този формат с надеждата да пробият на музикалната сцена. И във Франция ли е така?

- Във Франция също е трамплин за млади артисти. В Щатите, например , не е така. Там няма звезди, които са излезли от формата. При нас много често популярни стават не самите победители, а други изпълнители , които по някакъв начин са успели да спечелят публиката. Слиман, Кенджи Жирак, Клаудио Капели, са много популярни, но не са стигнали до финала на формата.

- Преди няколко дни беше финалът на Евровизия. България нямаше свой представител, но голяма част от българите изразиха изключително негативно отношение към победителя Нимо. Какви бяха коментарите във Франция и какво е вашето  мнение за победителя и неговата песен?

- Във Франция всички бяхме много тъжни , че Слиман не спечели. Всички смятат, че той беше най- добър. Беше  толкова изчистен, че на моменти пееше акапелно. Беше невероятно вокално представяне.  Победителят пееше добре, но предпочитам Слиман. Ако желаете , мога да представя България догодина на Евровизия.

- Как си представяте бъдещето си в музиката?

- Бих искал да съществувам извън малкия екран. Да правя концерти. Предполагам, че като всеки музикант.

- Какво е успехът  за вас?

-  Да мога да правя това, което обичам и да мога да живея без да правя компромиси със себе си.

- Кой е изпълнителят или песента, които най- добре изразяват Франция?

- Едит Пиаф!