Емили Тротинетката е в самостоятелно жилищно помещение, тоест килия в пловдивския арест. Това съобщиха за "24 часа" от правосъдното министерство.

Пловдивските служители на съдебната охрана и местата за лишаване са я настанили сама в килия, далеч и от мъжете, и от жените. 

Както TrafficNews писа, ако Емили Тротинетката бъде осъдена, тя ще трябва да излежи присъдата си в мъжки затвор. Българският закон не се интересува от самоопределянето на даден индивид и тъй като по документи Емили всъщност е Данаил Йорданов, според магистрати ако бъде осъден, той ще лежи в мъжки затвор. 

Към момента в българските затвори няма отделни отделения за транссексуални, така че без значение как даден затворник определя половата си идентичност, съдът го интересува единствено от пола, който е записан в документите му за самоличност. 

През февруари 2023 г. Гражданската колегия на Върховния касационен съд (ВКС) забрани на транссексуалните хора да променят по юридически път пола си. Според тълкувателното решение, което е задължително за прилагане от съдилищата в страната, действащото право в България не допуска подобна възможност.

Въпрос с повишена трудност! В какъв затвор би лежала Емили Тротинетката ?В България ВКС забрани на транссексуалните да променят пола си по юридически път