Мащабен мониторинг на сгради, калдъръми, подпорни стени, електрически табла и цялостната градска среда ще извърши в следващите дни специална експертна комисия в Стария град. В нея влизат специалисти от Общинския институт, който управлява обектите, както и експерти от район „Централен”, Голяма община и  Главна дирекция „Инспекторат за опазване на културното наследство” към Министерство на културата.

Целта е да бъдат открити и констатирани всички проблемни зони и сграден фонд в архитектурния резерват.

Такива специални обходи са извършвани на няколко пъти в годините. Този се случва по инициатива на Общински институт „Старинен Пловдив” , тъй като последният такъв е направен през 2020 г.

На финала комисията ще излезе с доклад и предписания за онези обекти, за които се налага да бъдат предприети действия по опазването им.

„Ситуацията в Стария град е много сложна, тъй като 70 процента от собствеността е частна. Институтът не управлява територията и това допълнително усложнява работата ни. Затова, след като комисията се произнесе и изготви доклада, към работата ни ще се присъединят и експертите от Националния институт за недвижимо културно наследство.  Това ще се случи,когато трябва да се изготвят предписания по чл. 72 и 73 от Закона за културното наследство”, каза директорът на ОИ „Старинен Пловдив” Елена Кантарева-Дечева.

И двата члена от ЗКН са насочени  към решаването на казуси с разрушена или увредена недвижима културна ценност и правомощията и ангажиментите на местната власт да задължат собственика, концесионера или наемателя да предприеме незабавни действия по обезопасяването ѝ, реставрацията и консервацията след изготвен и съгласуван с НИНКН проект.

„Ще се опитаме да поставим за разглеждане и две други важни теми. Едната е свързана с паркирането и придвижването в Стария град. Това лято за пореден път бе увреден еркерът на Балабановата къща и поради липса на камери не бе установен нарушителят. Преди време имахме подобен проблем и от общинските служби поставиха знак, че пътят се стеснява. Явно това не е достатъчно и е необходимо да има камери.  Пострада и еркерът на Бакаловата къща, но човекът, който я увреди, сам пое отговорност, не избяга”, каза директорът на „Старинен Пловдив”.

Втората тема, която тя ще постави пред колегите си, е ситуацията с крепостните стени на ул. „Витоша”, в чиято основа има паркинги, и на Лапидариума.

„За тях не отговаря никой. Управлението им не е възложено на никого, защото има смесена собственост.  Тези крепостни стени обаче са изключително важна част от историята и се рушат. На няколко пъти имахме сигнали, че на паркинга са паднали камъни. Стените са обрасли. Периодично ги почистват служители от „Градини и паркове”, но с отстраняването на растителността пада и част от хоросана. Затова е необходима реставрацията и консервацията им”, каза още Елена Кантарева-Дечева.