Централната ритуална зала на ул. "Христо Г. Данов" 36 да бъде предоставена на Природонаучния музей, а обредният дом да премести дейността си в Дома на учените в Стария град. Тази идея са обсъждали на среща в Пловдив министърът на културата Найден Тодоров, кметът Костадин Димитров, зам.-кметът по култура, археология и туризъм Пламен Панов и директорът на институцията Огнян Тодоров.

Идеята е реална и може да се случи чрез поредица от замени. Част от този процес е регионалните инспектори от Главна дирекция "Инспекторат за опазване на културното наследство" в Министерството на културата и представителите на Националния институт за недвижимо културно наследство да се преместят в Синята къща в Стария град.

"Разширяването на материалната база на Природонаучния и Археологическия музеи са приоритет за нас в този управленски мандат. Най-реалната възможност към този момент е това да се случи с РПНМ чрез сградата на Централния обреден дом. Ние имаме готовност, ако това се случи до края на годината, чрез Бюджет`2025 да заложим средства за проектиране отвътре на сградата, без да правим никакви интервенции по фасадата на самия дом", коментира зам.-кметът Пламен Панов.

"Въпрос на разговори е, за да се случи", вдъхва оптимизъм и министърът на културата Найден Тодоров.

Поводът за разговорите е, че материалната база на един от най-бързоразвиващите се музеи в България е недостатъчна и не позволява на екипа от специалисти да разширят и разгърнат експозициите.

За миналата година музеят има собствени приходи от 600 000 лв., а Огнян Тодоров и колегите му предвиждат, че през 2024-а ще отчетат над 700 000 лв. Част от средствата те инвестират в още нови експонати.

За 50 000 лв. от препараторска работилница в Австрия са закупени черна антилопа, хипопотам и алпийски козирог.

За 57 000 лв. от Австралия ще дойдат коала, ехидна, вомбат, тасманийски дявол.

"Чакахме 6 месеца за разрешение от Австралия, защото там действа закон, според който не могат да се продават препарирани животни на музеи извън континента", казва Огнян Тодоров.

В музея работят и по препарирането на единствения в Европа хипопотам джудже, който загина в Софийския зоопарк, както и на антилопа Адакс от градината в Бургас.