5-годишното малтретирано дете и баща му ще заминат за Германия до няколко дни. Това ще се случи малко след като бащата на малтретираното 5-годишно дете от Пловдив получи родителските права, след като дирекция “Социално подпомагане” издаде заповед за прекратяване на настаняването на детето в социалната услуга.

„Разписали необходимите документи и му връщат детето- тоест мярката за закрила, настаняването на детето извън семейна среда до колкото ми е известно е отпаднала. Бащата е много доволен, само съм говорил с него, даже чувах в слушалката детето как чурулика около него. Всичко е наред, майката е предоставила нотариално заверена декларация, която му дава възможност да пътува извън територията на Република България”, заяви адвокатът на 5-годишното момче Васил Попов.

Припомняме, че вчера Районният съд в Пловдив взе решение, в което бяха постановени “привременни мерки” в полза на бащата по бракоразводното дело между родителите, започнало преди две години. Мерките не подлежат на обжалване. Бащата е подал заявление, че желае веднага да поеме грижите за детето, а директорът на дирекция „Социално подпомагане“ издаде заповед за прекратяване на настаняването на детето в социалната услуга.

Бащата е подписал писмена декларация, че поема отговорност за живота и здравето на сина си.

Припомняме, че 5-годишното момче беше обезобразено след побой от страна на мъжа, който живеел с майката. На места косата на детето беше изгорена и е липсвала. Детето премина и през операция. Майката на момчето Стела Алексиева е с повдигнато обвинение за причиняване на средна телесна повреда на сина си, довела до обезобразяването на главата му. Заедно с нея към наказателна отговорност е привлечен приятелят ѝ Петър Чернев, който е обвинен за още едно нараняване на детето и за принуда. В момента Стела Алексиева е на свобода с мярка за неотклонение "подписка", а Чернев остава в ареста.

Вижте повече във видеото: