Служителка на СУ „Найден Геров” твърди, че е била неправомерно дисциплинарно уволнена от новата директорка на учебното заведение- Сашка Кръстева. Това твърди пред TrafficNews Петранка Йочкова, която е била на длъжност касиер-счетоводство в училището в продължение на шест години. Споделя, че на 15 май е била извикана от директорката, като са и били представени две заповеди. Единият документ е бил „Молба за напускане”, който тя доброволно да попълни, а другият констативен протокол за дисциплинарно уволнение. Добавя, че не е била запозната със съдържанието на протокола.

Посочен от директорката като един от основите мотиви за наказанието бил проведен разговор с медията ни, в който Йочкова е споделила „конфиденциална информация” на наш репортер. Става въпрос са потвърждение от нейна страна дали учител срещу когото сме получили сигнал, работи в учебното заведение. Това далеч не е конфиденциална информация, тъй като същата е изнесена в сайта на училището, където може да се видят имената на учителите, практикуващи там.

Йочкова счита дисциплинарното си уволнение за неправомерно и необосновано и по този повод оспорва по съдебен ред наложеното и наказание. По думите й, "Кръстева упражнявала терор над учители, служители, ученици и родители в училището и злоупотребява със служебното си положение".

„Останах шокирана, тъй като до този момент съм упражнявала съвестно работата си и не се съгласих доброволно да напусна. От друга страна не виждах да има повод за дисциплинарното ми уволнение. Това се случи, защото директорката иска да направи преврат и да отстрани служителите, които не са „нейни хора” и на тяхно място да назначи хора, които са й удобни. Много от колегите ми застанаха зад мен”, споделя Йочкова.

По думи на служители в учебното заведение в момента екипът е разединен, като някои не одобряват новия начин на управление на училището, други пък го приветстват.

Изгонената служителка твърди още, че директорката на училището заявявала, че е приятелка с началника на РУО-Пловдив Иванка Киркова и поради тази причина им казвала, че „няма какво да и направят”. Споделя, че откакто Кръстева е на поста, тя далеч не е първата, която по думите и без основание е била отстранена от длъжност.

Съобщава и за други нередни действия, извършени от страна на директорката, които е описала в писма, изпратени до РУО-Пловдив, МОН, Омбудсмана на България, както и до изпълнителния директор на главна инспекция по труда- Пловдив.

Оказва се, че в получения отговор от РУО-Пловдив се посочват причините, заради които е отстранена от длъжност. В хода на проверката е било установено, че Йочкова е изготвяла некоректни заповеди за разрешаване ползване на отпуск на служители, върху които липсва неин подпис, основание, номера и вид отпуск.

Пред медията ни Йочкова споделя, че може и да е допуснала грешки, но в този случай те са поправими и не зачита, че това са реалните доводи за уволнението й.

„Просто тя си търси причина да уволнява наред. Буквално прави чистка. За мен, а и не само за мен, за много от служителите, които все още работят там, тази жена ще докара училището до фалит. Публично известно е, че когато е била директор на училище в село Песнопой е дадена на прокурор за злоупотреби”, твърди Йочкова.

Оказва се, че след проверка на РУО-Пловдив има установени нарушения и от страна на директора на учебното заведение, като едно от тях е, че без уважителни причини Сашка Кръстева не е взела част от учебните си часове, като за заместването липсват издадени заповеди.

„След проверката е трябвало тя да бъде дисциплинарно уволнена, тъй като комисията е установила, че Сашка Кръстева, както и зам.-директорът Пламен Алеков не са взели учебните си часове, както и че няма издадени заповеди за заместване. Съгласно КТ е тежко нарушение на трудовата дисциплина и това нарушение се определя като достатъчно основателно да се наложи процедура по наказание”, споделя Йочкова.

Тя възразява начина на провеждане на проверката на РУО-Пловдив, тъй като никой не се е свързал с нея за позиция.

Медията ни потърси позиция и от директора на учебното заведение Сашка Кръстева, която пък заяви, че Йочкова доброволно е искала да бъде уволнена дисциплинарно.

„Йочкова допускаше безброй грешки в процеса на работа, а на нас ни предстояха външни оценявания. Действително исках да я освободя, но и предложих да е по взаимно съгласие. Тя категорично отказа и заяви, че иска да бъде дисциплинарно уволнена. Моята мисия, когато постъпих в длъжност бе да вкарам училището в ред. Смятам, че в момента това и правя, отстранявайки всички грешки и причини то да стигне дотук. Правила съм и многократно забележки, когато забелязвах пропуски, но това не се промени”, заяви Кръстева.

Добави, че е останала изненадана, когато Йовчева сама е поискала да бъде уволнена дисциплинарно, но като довод посочила, че избира този начин, за да може да осъди директорката.

„Това могат да го потвърдят и двамата ми свидетели, Теменуга Таскова и Пламен Алеков. Тя заяви сама, че иска така, за да може да ме осъди. Бях в Америка за два месеца и когато се върнах реших да извърша проверка на работата и след поредната грешка, която забелязах. Оказа се, че досиетата са непълни, декларациите и много заповеди бяха без номера, нито една трудова книжка не беше обработена и това е протоколирано. Нали ако дойде инспекция най-напред ще провери договорите ми и трудовите дела. Когато не са изрядни трябва да отговарям аз”, посочи Кръстева.

Кръстева твърди, че дори е била готова да и намери работа и че няма нищо против нея, но не била доволна от начина и на работа.

„Никога не съм уволнявала дисциплинарно до този момент Не искам никому лошо да направя, исках да я освободя доброволно. Никога не съм повишавала тон. Не викам, не обиждам. Не очаквах, че ще се случи такова неща. Наех нов счетоводител който открива нови и нови грешки. Длъжна съм да си свърша работата и да отстраня тази лоша практика”, добавя Кръстева.

Във връзка с твърденията, че се възползва от служебното си положение и от това, че е в близки отношения с Иванка Киркова тя заяви:

„Това е абсолютен абсурд. Никога не съм си позволявала да визирам, че има някой зад мен. Аз съм си извоювала и съм си спечелила позицията сама и хората ми имат доверие. Госпожа Киркова ме изпрати тук, за да свърша това, което дълги години не се е вършило.  Никога не съм я споменавала и никога не съм нарушавала етичен кодекс”, споделя тя.

Репортер на TrafficNews разговаря и с Теменуга Таскова и Пламен Алеков, които потвърдиха, че Йочкова сама е пожелала да бъде дисциплинарно уволнена с мотива, че така ще може да осъди директорката. Заявиха, че системно е допускала пропуски, които са пречили на нормалния работен процес.

Припомняме, че в момента в училището тече нова прокурорска проверка, след като миналата година стана ясно, че учители са писали два месеца оценки на починало момиче, сега новото ръководство е установило петима ученици, завършили, докато са били в чужбина. Откакто Кръстева е встъпила в длъжност преди 8 месеца, учениците от 1050 са намалели на 600, като се оказва, че отстранените деца са били фиктивни.

Новата проверка в училище Найден Геров се води от "Икономическа полиция" и е за документна измама с цел неправомерно получаване на средства, съобщиха от прокуратурата. Все още не е приключило разследването от миналата година, когато се оказа, че в училището са писани оценки на починало дете.