Досегашният заместник-директор на ОД на МВР в Пловдив Димитър Събчев ще ръководи пловдивската полиция от днес. Преди минути той бе представен пред ръководния състав на областната дирекция като временно изпълняващ длъжността. За представянето от София пристигна главният секретар на МВР Димитър Кангалджиев. След процедурата главният секретар отказа коментар и замина за София, а Събчев потвърди че той ще ръководи дирекцията и обеща изявление на по-късен етап. Предстои да назначи и нов зам. директор. 

Рокадата идва дни след като  вътрешният министър Калин Стоянов поиска  оставката на досегашния директор  Георги Чергов заради застреляния миналия понеделник полицай от собственото му 7-годишно момче. Това се случи в сградата на Специализираните полицейски сили, където се работят служителите на Групата за Специализирани тактически действия. Убитият Николай Филипов бе инструктор по стрелба във въпросното поделение. 

Първоначално Чергов бе отказал предложения му пост в София, вероятно в очакване на смяна на ръководството на МВР.

Димитър Събчев е заместник директор на пловдивската полиция от септември м.г. Той бе на същия пост и до 2021 година, но по време на управлението на Бойко Рашков бе изпратен като началник на районното в Раковски. 

Бившият директор на полицията Васил Костадинов го командирова на границата, но Събчев обжалва заповедта му и спечели в съда.

Димитър Събчев е роден през 1975 година в Пловдив. Израснал е в Брезово в семейството на майка детска учителка и баща електротехник. Притежава магистърска степен по право от Юридическия факултет на ПУ "Паисий Хилендарски". Кариерата му в полицията започва през 2000 година, когато завършва факултет "Полиция" в Академията на МВР и е назначен на длъжност разузнавач в сектор "Криминална полиция" на Шесто районно управление в Пловдив. В периода 2001 – 2004 г. заема същата позиция последователно в Първо РУ – Бургас и в Трето РУ – Пловдив, където през 2010 година става началник на група в сектор "Криминална полиция". От 2015 година ръководи Шесто РУ – Пловдив. През юли 2017 г. е назначен като заместник-директор на областната дирекция, а след освобождаване на този пост четири години по-късно, той поема ръководството на РУ-Раковски. За постигнати високи професионални резултати по време на службата си в МВР Димитър Събчев е награждаван многократно. 

Сеч в ОДМВР! Георги Чергов и още трима висши полицаи си тръгват след трагедията в Пловдив ВИДЕОС постовете си освен директорът, се разделят Костадин Спасов, Радослав Начев и Иван Елшишки

Чергов се е отметнал от подаването на оставка. Чака нов министър, който да го остави на постаВъпреки заявката , че ще поеме отговорност , той е отказал да напусне поста