С  иновативния подход в проекта „Грижа в дома“ Община „Марица“ е пионер и в социалната област. С тези думи кметът Димитър Иванов откри форума за представянето на услугата, която използва дигитален асистент за обгрижване на възрастни и хора в неравностойно положение.

„Наред с добрите практики и останалите инвестиции, „Марица“ отново е първата Община в България, която стартира този проект. Няма нужда от излишна скромност – това означава, че в Община „Марица“ знаем как да печелим и реализираме европейски проекти“, каза още Димитър Иванов.

Той отбеляза, че „Грижа в дома“ се отличава от останалите социални услуги.

„Изключително важна част е, че лекари и специалисти могат да посетят в дома хората, които имат нужда от помощ и така им спестяват дългото чакане по опашки в здравните заведения“, посочи кметът.

Той припомни, че по време на последните 12 години ръководената от него Община „Марица“ полага неимоверни усилия, за да помогне на възрастните хора и тези в неравностойно положение.

„През последните 3 мандата използваме всички възможни средства - и от собствения ни бюджет, и европейски, за да се грижим за нашите майки и бащи. В Община „Марица“ винаги подаваме ръка на хората в нужда и откликваме светкавично на техните проблеми“, подчерта Димитър Иванов.

Как работи услугата „Дигитален Асистент“ Wellky: Всеки от потребителите разполага с гривна за ръката, която измерва температура, кръвно и пулс на всеки 4 часа автоматично. Също така устройствата показват в реално време местоположението на потребителя, както и редица други параметри. Най-същественият елемент е денонощен кол център, който следи за отклонения от нормалните параметри на хората, а при инцидент реагира незабавно, като уведомява близки и социални асистенти.

Проектът „Грижа в дома в Община Марица“ е на стойност 863 019,20 лв. Той се реализира за срок от 14 месеца, като 12 от тях са ефективно предоставяне на социалните и здравни услуги за потребителите. Ще бъдат обхванати над 160 потребители и над 130 асистенти в 19 села на територията на Община „Марица“.

Иновативен елемент е, че историята на здравните им показатели, която се пази поне 1 година, ще бъде предоставена на медицинските лица – участници в проекта. Реализацията му включва комбинирането на интегрираната здравно-социална услуга с предоставянето на „Дигитален асистент“ и специализирани прегледи от медицински лица, рехабилитатори и психолози.

„Пожелавам Ви много здраве. Вие сте направили много за нас, сега е наш ред да се погрижим за Вас и да осигурим спокойните Ви старини“. Така кметът на Община „Марица“ Димитър Иванов се обърна към възрастните хора, които вече ползват услугата, а те сърдечно му благодариха за вниманието и грижата.