Това е поредното лято, в което пред паспортните служби можете да чакате с часове, за да получите документите си. Най-дълги опашки се извиват пред сектора за документи за самоличност на ул. "Волга". Те стигат и извън помещенията, дори в двора на МВР службата, заредени с голямо търпение хора, са насядали по пейките, защото ако не изчакат днес, утре може би напливът ще е двойно по-голям.

МВР все още не може да ни предостави система, с която да позволи на желаещите да си подновят личните документи без да губят време и без да чакат с часове при 40- градусови жеги. Пловдивчаните, които са само за взимане на вече готовите такива, също са част от дългите опашки. Оказва се, че и това е голям проблем, с който служителите на реда не са се справили, защото не е предвидено специално гише за тази услуга и чакането става двойно по-голямо.  

Изнервените от стоене граждани твърдят,че макар и да работят всички гишета, става доста бавно и видно нещо трябва да се промени в работата на сектора за документи, за да не става хаос.

Вече един час чакаме, а до моя номер има доста хора. Това значи, че ще чакам още толкова. Всеки ден е така за жалост”, разказа пред наш репортер мъж от опашката.

Друга жена заяви, че чака още от сутринта само, за да вземе вече готовия си паспорт, но вече с часове това не може да се случи.

Както знаем експресната услуга от 8 часа се извършва единствено в сектор „Български документи за самоличност“ на улица "Волга" 70, което е предпоставка за струпването на повече хора, заявиха работещите, които предлагат услугата за попълване и оформяне на документи. В районните обаче напливът е по-малък. Често в по-голямата част на деня събраните хора са не повече от 10 човека, а опашката върви значително бързо. Въпреки това от управленията твърдят, че има дни, в които има доста чакащи, но това е по-рядко.

4-то РПУ

5-то РПУ

От ОД МВР Пловдив заявиха, че напливът всяка година е така в летните дни особено пред "Волга", заради гореописаните причини. На опашките там главно се редят хора, които живеят в чужбина и използват лятната си ваканция, за да подменят личните си карти, шофьорски книжки и международни паспорти. Забавянето се дължи също и на това, че работят по-малко хора от обикновено. Причината е летния сезон и полагаемите отпуски. От полицията апелират хората при възможност да издават документите си в районните управления, защото опашките там са по-малки отколкото на „Волга”.  

"Волга" 70 до 2-ро РПУ