Първият учебен ден наближава, а с това и трескавата подготовка за 15 септември. Традиционно това е времето, в което семействата отделят средства не само за учебни пособия и помагала, но и за дрехи и обувки. Особено внимание родителите обръщат на така необходимите униформи.

Не навсякъде те са задължителни, но все повече учебни заведения вземат решения за въвеждането им, за да се отличават от останалите. А за целта хората трябва да подготвят значителна сума пари. 

Между 20 и 25 лева варира цената на тениските и щампа на съответното учебно заведение, като това зависи от съответната фирма. В Пловдив две са дружествата, които имат сключен договор с МОН за изработка на ученически униформи – „Пен силует” и „Форест джинс”.

Проверка на TrafficNews в сайта на първата фирма показва, че тениските с яка например започват от 21 до 25 лева.  Между 2 и 3 лева е разликата между спортен и втален модел, като стойностите не се определят от цветовете.

Класическите тениски са най-евтиният вариант за облекло. Там разликата с трикотажните такива с яка са с до  10 лева. Между 14 и 16 лева е стойността на блузката с къс ръкав.

За суитшърт родителите трябва да отделят между 42 и 55 лава, пуловерите 36-32 лева.

В гардероба си някои ученици трябва да имат ризи и вратовръзки или фишута. Тяхната стойност за комплект варира между 47 и 50 лева.

Униформите на 13 училища под тепетата се изработват от „Форест Джинс”.

В ОУ „Д-р Петър Берон“ например униформата е задължителна и включва суичър, блуза с дълъг ръкав, тениска с къс ръкав . Всички дрехи са в два цвята – син за момчета и розово/бордо за момичета. За целият комплект родителите трябва да подготвят около 65 лева, като в тази цена не се включват резервни тениски и блузи.

За учениците от ОУ “Княз Александър І” необходимата униформа блузка с дълъг и къс ръкав, както и суитчър.  Около 85 лева излиза комплекта. Разбира се всеки родител трябва да бъде подготвен с още 2 артикула резерва, което допълнително ще утежни бюджета.

Блузка с якичка пък е задължителното облекло за децата в СУ "Константин Величков". Тениските варират от 17 до 20 лева в зависимост от размера. Блузките с къс ръкав и якичка пък са 23-25 лева. От този тип, но с дълъг ръкав е от 26 до 28 лева. Между 43 и 46 лева са ватираните суичъри.

Някои родители на завършили деца предлагат втора употреба, който има желание да се възползва. В две от платформите за стоки втора употреба се наблюдава значителна разлика в цените.

 

Това до тук са само задължителните дрехи, които всеки родител трябва да е приготвил преди да удар първия звънец. Между 70 и 100 лева трябва да се отдели от семейния бюджет за панталони, дънки, клинове и спортни екипи.  

На този фон държавата дава по 300 лв. помощ за 1. и 8. клас, но и тук има проблеми. Първият е, че парите се дават на два транша по 150 лв. след началото на учебната година. Така семействата не разчитат за текущите разходи на тях. Отделно много от родителите, оказва се, не знаят, че им се полага помощ и не кандидатстват за нея, споделят от училищните ръководства преди новата учебна година.

С медията ни се свързаха родители, които изразиха крайното си възмущение от цените на униформите.

Майка на две деца, които след дни ще прекрачат прага на СУ „Кочо Честеменски” заяви:

„Униформите струват 23 лева, като всички са бели. Това са деца и знаете, че само за ден дрехата ще е вече мръсна. Това значи, че трябва да купя поне 4 за всяко дете”, пише жената.

„55 лева трябва да дам за бяла риза и вратовръзка. Това е задължителната униформа за празничните дни. Още 200 лева пък ще ми струват тениските и блузките. Предвидила съм да закупя две с къс и три с дълъг ръкав. Освен това необходим ми е и суитчъра”, споделя пък родител на първокласник от ОУ “Княз Александър І”. 

На противоположно мнение е Велина от ОУ”Христо Ботев” . Според дамата цената е напълно приемлива, предвид цените на т-шъртите в марковите магазини.

„Цените на известните спортни марки, които са изключително популярни сред младежите, надхвърлят тези на униформите.”, каза Вели.