На днешната дата 6 септември отбелязваме Съединението на България между Източна Румелия и Княжество България, дата е и официален празник на град Пловдив.

Съединението на България е сред най-великите дела в българската история и напук на решението на Великите сили са обединени Източна Румелия и Княжество България. 

До Съединението се стига след народни бунтове в Панагюрище, Чирпан, Пазарджик, Голямо Конаре и други южнобългарски селища, координирани от Българския таен централен революционен комитет. В резултат на военен преврат, оглавен от майор Данаил Николаев, османският губернатор в Пловдив Гаврил Кръстевич е свален от власт и заменен от администрация, назначена от българския княз Александър I.

Съединението провокира Сръбско-българската война (ноември 1885), но въпреки настъплението на сръбската армия в гръб България успява да изтласка нападението, печели войната и утвръждава Съединението. 

Празникът дълги години е почитан пищно само на кръгли годишнини, а след идването на комунизма съвсем е забранен, защото Русия е била против Съединението. 

Все пак 100 години след Съединението на 20 септември 1985г. е открит паметник на Съединението и обособен площад "Съединение".

От 1993г. датата става празник на град Пловдив, а от 1998г. е обявен и за празник на България. 

Пловдив ще отбележи 6 септември с празненства през целия ден, а кулминацията е заря-проверка на паметника на Съединението.