Част от улица „Иван Вазов“ става пешеходна зона от утре до 9 септември. Причината е провеждането на фестивала „Улица Станционна“ /старото име на емблематичната пловдивска улица/.

В посочения период се спира движението на пътни превозни средства по ул. „Иван Вазов“, в участъка от кръстовището с ул. „Авксентий Велешки” до кръстовището с ул. „Кръстьо Пастухов“, съобщават от общинско предприятие „Организация и контрол на транспорта“.

Фестивалът „Улица Станционна“ е част от програма „Наследство“ на фондация „Пловдив 2019“. На различни „станции“ в пешеходната зона са предвидени десетки културни събития, които показват еклектиката от международна култура, световен бизнес и местна история на ул. „Иван Вазов“.

Посетителите могат да разгледат останките от многобройните консулства, които някога са били на улицата, включително унгарското, белгийското и холандското, както и Италианското и Германското училище, запазените тютюневи складове и административни сгради, домовете на видни пловдивчани.

По време на обиколката ще бъдат разказани историите на тези забележителни сгради и на техните обитатели, ще бъдат проследени архитектурните стилове и развитието им през годините.

Организацията и контрола на движението, както и охраната на мероприятието се осъществява от Областна дирекция на МВР - Пловдив.