Кой е виновен за забавянето на издирването на убития Димитър Малинов? Защо убиецът успя да напусне необзпокояван пределите на страната и бе заловен 9 месеца по-късно? 

Разпитът на Марина Малинова, братовчедка на Митко, показва някои детайли от забавеното разследване. Роднините на момчето сами са се заели с издирването му, докато полицията го е търсила само проформа. 

"С чичо ми, бащата на Митко отидохме в районното да го обявим за издирване. Последният разговор  на Димитър е от 20 юли с баба му Минка Малинова. Аз присъствах на този разговор." разказва Марина. Там обаче те ударили на камък. Според полицаите нямало данни за извършено престъпление и ни препоръчаха евентуално ние сами да си търсим хакер, който да му разбие профила" спомня си момичето. 

Във вторник вечерта "разбили"  телефона, на който видяли имейл и регистрация за онлайн залагания, профил на Митко и от там  въвели имейла му от стария му телефон.  "Излезе съобщение, че ще се получи цифрен код, който да въведа в едно поле, така разбих профила му. Последните цифри на номера му бяха 01, споделих с чичо и той се чу с Атанаска и тя пази този номер в нейния телефон. В сряда вече влязохме във фейсбука на Митко, в месенджър се отвориха множество съобщения и позвънявания, когато го издирвахме. Стринка звънна на профила на Митко и аз й вдигнах, че съм аз, че не е Митко. И тя каза, че ни чака в районното управление, заедно с чичо.  Когато отидохме отново, там имаше много полицаи, които бяха от Пловдив и много лица, които не познавах. Тогава в районното беше шефа на полицията Васил Костадинов и Мирослав Димитров, шефа на отдел "Убийства.”

Тя предала на хартиен носител информацията, която свалила от профила на Митко. 

Съдията я помоли да опише Митко, тъй като двамата са били много близки. 

“Отраснахме заедно като брат и сестра, имаме 4 години разлики. За нас се грижеха нашите бащи, те бяха майка и баща за нас. Както и нашите баба и дядо. Дядо ни караше сутрин заедно на училище, а баба ни приготвяше топло ястие. Митко беше много добър, на никого не е правил зло, винаги ми е казвал, че ако имам проблеми мога да му казвам всичко. Той беше много разбран, той споделяше най-много с нашата баба Минка. Той като по-голям започна да ходи в Цалапица. Последната приятелка, която Митко имаше е от Пловдив. За момиче от Цалапица нищо не ми е споделял", разказа Марина през сълзи. 

След нея на свидетелската банка застана Тихомир Попов, собственик на фитнес зала, която се намира в центъра на Цалапица. Той каза, че познава Рангел Бизюрев, с когото са само познати са и Димитър, който му е приятел. Познава и близнаците, в добри отношения е и с тях. Близнаците са тренирали в залата, а Митко е ходил там да пие кафе.

“Не си спомням от кой разбрах, че е изчезнал. Ние си мислехме, че е някъде на почивка. Няколко дни по-рано Борислав дойде до центъра, повика Митко в парка и му крещя, Митко се върна и каза, че близнака му е викал за някакви момичета.  Борислав искаше да го набие още тогава. Борислав беше при мен на работа в четвъртък и Митко дойде при нас да ни види и помагаше на Борислав да боядисват една врата. След това нямам спомен..вечерта го нямаше. Работилницата е мястото, където последно видях Димитър. Намира се до автогарата" разказа Попов. 

А последният свидетел, призован за днес, Георги Филянов разказа, че Димитър Малинов системно е употребял наркотици. Взимал е амфетамин. И заяви, че в Цалапица и Стамболийски има много голямо разпространение на наркотици.

В показанията от миналата година свидетелят разказва, че Димитър Малинов си е взимал амфетамин от Рангел Бизюрев. Наложи се съдията да прочете старите му показания, тъй като днес свидетелят съобщи малко по-различни неща.

“Чувал съм, че и Рангел Бизюрев употребява амфетамин", каза Филянов, който изтърпява присъда за разпространение на наркотици.  

“В ареста докараха Валентин Динков при мен, той ми разказа, че брат му го е набутал да носи лопата и кирка. И че като отишъл видял, че в колата има труп и Валентин не е помагал в заравянето, а само давал зор да си тръгват.”

 

 

 

Следващото заседание е на 2 септември и ще бъдат разпитвани вещите лица. В 10 часа