Епизодът на състезанието "Бягство към победата" акостира в Пловдив. Участниците тръгнаха от предходната си задача в Цигов чарк към града, който е съвременен град е наследник на Филипопол и в търсене на паметника на бащата на Александър Македонски - Филип. Болшинството от участниците се досетиха кой е градът, но отборът на майката и дъщерята се залута и започна да търси съвети от случайни хора, които даже ги изпратиха към Гърция.

След като пристигнаха под тепетата и откриха паметника, участниците трябваше да се доберат до Народната библиотека "Иван Вазов". Там ги очакваше експертът Цветан Бакърджиев. Той им връчи първата задача - да открият пет книги с посочени заглавия, но не и автори.

Първите - отборът на актьорите, се справиха много успешно и бързо откриха книгите. Те се насочиха към следващата си дестинация - Римския стадион. Там ги посрещна организаторът на фестивала "Пловдив древен и вечен: история, етнология, култура и изкуство" Красимир Джамбазов. Той постави на участниците трудна задача - да изиграят бой с мечове. Те се справиха повече от успешно и продължиха към следващата цел по пътя на 4 км от средновековната крепост с укрепената църква "Св. Петка Петричка" в Родопите - Асеновата крепост.

Епизодът не мина без фрапиращи примери за незнание на участниците на авторите на произведения като като "Убийство в Ориент експрес" на Агата Кристи, "Война и мир" на Лев Толстой, "Мадам Бовари" на Гюстав Флобер, "Българи от старо време" на Любен Каравелов, "Червено и черно" на Стендал, "Великият Гетсби" на Франсис Скот Фицджералд, "Възвишение" на Милен Русков, "Мъртви души" на Николай Гогол, "Да убиеш присмехулник" от Харпър Ли, "Шерлок Холмс" от Артър Конан Дойл, "Криворазбраната цивилизация" на Добри Войников, "Старопланински легенди" на Йордан Йовков, "Аз още броя дните" на Георги Бърдаров, "Отнесени от вихъра" на Маргарет Мичъл и още, и още.

Следващата задача бе битка по пейнтбол, а първият сблъсък бе между актьорите и разследващите полицаи, които тръгнаха първи към следващата локация - Бачковския манастир. През това време няколко двойки от участниците продължаваха битката си с книгите в Народна библиотека "Иван Вазов".

Участниците трябваше да изработят печат на Бачковския манастир от картоф и изписаха с него Бачково.

Състезанието спечелиха разследващите полицаи Иван и Радостин, които изработиха печат от картоф, което бе финалната задача.