Президентът Румен Радев върна кабинета на кандидата за служебен премиер Горица Грънчарова-Кожарева заради Калин Стоянов. Горица Кожарева предложи Стоянов да остане МВР министър и в нейното правителство, но Радев я предупреди, че няма да подпише указа. Президентът даде срок до 15 часа Кожарева да преосмисли решението и да предложи  друг министър на вътрешните работи, но тя категорично отказа. Действията на Радев нямат аналог в политическата ни история.

"Благодаря за положеното усилие, то обаче не съответства на най-същественото условие за изпълнение на мандата,  а именно да се гарантира успокояване на политическата обстановка и провеждането на честни избори. Очевидно това е невъзможно, ако Калин Стоянов запази поста си министър на вътрешните работи, затова аз ви давам още малко време - днес до 15 часа да ми предложите друг министър, в противен случай аз няма да подпиша указа", каза президентът.
"Имах 10 дни да сформирам служебен кабинет за нормалното функциониране на държавата", каза Кожарева пред Радев. "Диалогът и уважението са много важни в моята работа, вие това ще го видите по отношение на институциите", допълни тя.

Заяви , че като експерт е провела редица разговори с представители на министерството на вътрешните работи и няма да промени мнението си. 

„Аз съм експерт и съм взела своето решение информирано на експертна обстановка. Проведох среща с всички министри и експерти от отделните области. Специално с МВР се срещнах както с министър Стоянов, така и с цялото ръководство. Проведох разговори със синдикатите, с директорите на областните дирекции на МВР, с „Гранична полиция“, с Главна дирекция „Пожарна безопасност“. Това което чух от тях е беше едно и също – това е един човек, който осигурява спокойствие на системата, това е човек, който 24/7 е с отворен телефон, това е човек, който като му се поставя някакъв проблем взима бързи и адекватни решения. Мога да изброявам факти, които аз чух“, посочи още Кожарева. И посочи, че е взела обосновано решение да номинира Калин Стоянов. 

Радев й благодари за положените усилия и заяви, че клетва утре в парламента няма да има. Заяви, че ще продължи да търси нов служебен премиер по домовата книга и на 20 октомври предсрочни избори няма да има. 

Радев настоя Народното събрание да направи необходимите гласувания, за да разшири списъка от потенциални служебни премиери. Сред възможностите са избор на членове на Сметната палата, омбудсман или смяна на председателя на Народното събрание Рая Назарян.Всички тези възможности вече са обсъждани от част от парламентарните групи, но вътрешни противоречия провалили опитите за обновяване на т.нар. "домова книга", както Румен Радев нарича списъка с потенциални служебни премиери, заложен в конституцията.