След серия обгазявания на Пловдив, на собственика на животновъдния обект в село Маноле е връчено предписание за предприемане на необходимите мерки,  съобщиха от Българска агенция по безопасност на храните.

Припомняме, че две поредни нощи пловдивчани се давят в задушлив дим и са принудени да спят на затворени прозорци. До този момент обаче нито една от всички ангажирани към проблема институции, не съобщава кой точно е източника на обгазяването. Според официално съобщение на Регионалната инспекция по околната среда и водите – Пловдив  миризмата вероятно идва от животновъдния обект в село Маноле. Там на 7 септември се запалиха камари от птичи тор и градът отново бе обгазен.  

Преди минути от БАБХ излязоха с официално становище по случая. В него обаче не се посочва дали птицефермата е основният източник на обгазяването и кога замърсяването  ще бъде прекратено. 

На 08.09.2024 г. Областната дирекция по безопасност на храните – Пловдив (ОДБХ-Пловдив) извърши проверка на животновъден обект в село Маноле, община Марица.  Проверката бе инициирана след получен сигнал за възникнал пожар от тлееща торова маса в землището на селото, в близост до птицевъден обект”, пишат в сайта.

 Екипите на ОДБХ-Пловдив инспектирали площадката за депониране на торови маси, която е разделена на 57 секции. Констатирано е, че повечето секции са запълнени със стари торови маси, които трябва да се извозят от обекта, за да може площадката да се използва по предназначение. 

„На 09.09.2024 г. е извършена допълнителна проверка на обекта, при която е установено наличие на птици, разделени в три партиди по възраст, с всички необходими документи за придвижване. Обектът е регистриран по реда на чл. 137, ал. 6 от Закона за ветеринарномедицинската дейност, с капацитет от 30 000 патици, без превишение”, коментират още от агенцията.

 

Столипиново пак гори! Гъст дим се стеле над ПловдивВероятно горят отпадъци

Докато институциите си възлагат проверки, Пловдив всяка нощ се дави в задушлив дим

 

Пожар във ферма край Маноле обгази Пловдив