Изплуват още разкази на пловдивчани, които са кремирали близките си в погребална агенция „Вечна памет”, чийто собственик е задържаният Николай Амбарев. Клиентите му са озадачени какво точно има в урните, които са получавали и дали покойниците не са станали жертва на фалшивата кремация. Наш читател, който е бил клиент на скандалната траурна агенция, разказва че Амбарев се е движил в екип с частна Бърза помощ от Пловдив, и така е намирал клиенти.

Амбарев беше арестуван в понеделник, като по информация на медията ни сигнал е бил подаден от измамени опечалени. Те твърдят, че са платили на погребалния агент, за да бъде извършена кремация на близките им покойници. След това от погребалното бюро им предоставяли „временна” урна с прах, без документ, като им се казвало, че „истинската” урна ще им бъде дадена след време. Оказало се обаче, че фактическо изгаряне на труповете не се е случвало, а починалите все още се намирали в хладнилни камери. Имало случаи трупове да „отлежават” по два месеца в хладилните камери.

Пред TrafficNews пловдивчанин разказа за възмущението си от погребалния агент и за цената, която е поискал за да кремира негов близък.

„Преди 7 месеца баща ми почина. Свързахме се с личния ни лекар и той ни каза да повикаме частна Бърза помощ, за да ни напишат съобщение за смърт, понеже беше след работно време около 21:00ч.  След около 30 мин. дойде лекар, по спомен от арабски произход, но ми направи впечатление, че с него пристигна и въпросният Николай Амбарев. Докторът написа съобщението за смърт, а Амбарев ни предложи да направи кремацията на баща ми и беше подготвен с каталог за ковчези и цени”, разказа читателят ни.

В бързината и в скръбта си , хората  се съгласили да платят  сумата от 2700 лв, която погребалния агент им предложил за кремация. По-късно пловдивчанинът разбрал, че това е страшно висока цена. „ Вече бяхме платили. Когато попитахме защо е такава цената, Амбарев каза, че цените са се вдигнали и отделно имал отношения с частната бърза помощ и трябва да се отчита и на тях. Чакахме 3 месеца докато получим урната с праха на баща ми. Изключително съм огорчен и възмутен как може доктор да идва с погребална агенция и да се възползват от трагедията на хората. Просто нямам думи. Моля се да бъде подведен под отговорност този човек и да няма други измамени хора”, категоричен е пловдивчанинът. 

Припомняме, че вчера в един от офисите на погребалната агенция, в складово помещение, е бил открит домашен фризер със замразено куче. Както съобщихме, Амбарев е извършвал и кремация на животни, като е рекламирал тази си дейност. Обещавал е кремация на кучета, като е лъгал хората, че ги кара в София в крематориума и после им давал запечатана урна. За услугата собствениците на животните плащали по 600 лева.

Вчера Районна прокуратура-Пловдив привлече 25-годишния Амбарев, за това, че в периода от неустановена дата през месец септември 2024 г. до 16 септември 2024 г., в условията на продължавано престъпление, с цел да  набави за себе си имотна облага, е възбудил заблуждение у близките на починали лица за извършена кремация и с това им причинил имотна вреда в размер на общо 1639 лева като деянието е извършено в два случая.

В първия случай - през месец септември 2024 г. той въвел в заблуждение близките на починала жена, че е кремирана, което не било извършено, като с това им причинил имотна вреда в размер на 809 лева. Във втория случай - на 16 септември 2024 г. Амбарев въвел в заблуждение близките на починал мъж, че е кремиран, което не било извършено, като с това им причинил имотна вреда в размер на 830 лева.

Установено е, че Амбарев, като собственик на траурна агенция в Пловдив, в два случая, получил заплащане за извършване на кремация на починали хора,  което не е било направено, а телата им били поставени в хладилна камера. На близките предал урни с прах с неизвестен произход.  

По делото се провеждат действия по разследването – разпити на свидетели, изискана е документация и др. Предстои Районен съд Пловдив да  реши дали ще остави мъжът в ареста за постоянно.

Трупове чакали с месеци в камери, докато Амбарев раздавал "временни" урни на близкитеПогребалният агент беше арестуван вчера заради фиктивна кремация

Замразено куче открито във фризер в погребалната агенция на АмбаревПрокуратурата го задържа за 72 часа, ще иска постоянното му задържане

Прокуратурата иска постоянен арест за погребалния агент Амбарев от Пловдив

Арестуваха погребален агент от Пловдив след сигнал за фалшиви кремацииВ офиса на агенцията му се извършва обиск

МВР-Пловдив за фалшивите кремации: Към този момент са установени два такива случаяПрокуратурата под тепетата се зае с измамната схема