Мащабна акция наполицията се е провела на територията на Пловдив и областта. През последните дни са започнати проверки на 8 сигнала за купуване на гласове. 6 от тях са били прекратени с прокурорско постановление, тъй като не са намерени достатъчно доказателства. По останалите два прокуратурата все още работи, като от полицията не разкриха подробности, но се касае за купуване на вот в ромските махали в Пловдив. Наблюдават се места, в които след направен анализ е установено , че са най- рискови по линия на престъпност, свързана с Изборния кодекс. 

"Издадени са 32 предупредителни протокола, над 200 обекта са били проверени. Това са заложни къщи, пунктове за бързи кредити, пунктове за скрап и заведения. 400 лица от криминалния контингент са били предупредени проверени, над 50 ромски лидери също са извикани и предупредени. Относно корпоративния вот над 180 са дружествата , в които сме извършили проверки", коментира зам. директорът на полицията ст. комисар Николай Кирков. 

Освен за търговия с гласове, акцията е била насочена и към всички останали престъпления. Започнати са две досъдебни производства само на територията на Шекер махара. Едното е свързано с нарушения на Закона за движение по пътищата - заловен е шофьор да управлява МПС без регистрационни табели. По време на проверка, свързана със сигнал за купуване на вот е бил проверен адрес на територията на квартала. Там униформени са открили незаконен пистолет, нерегистриран, който по първоначални данни е газов.

Близо 150 души са арестувани през последните дни за различни престъпления ва територията на Пловдив и областта. И към този момент продължават проверките. Патрулки и цивилни коли на МВР обикалят улиците на трите ромски квартала. Само преди минути униформени нахлуха в заложна къща на ул. "Дилянка". При проверката не бяха регистрирани никакви нарушения. Това е единствения работещ обект в Шекер махала. При старта на акцията днес всички обекти затвориха врати. Само за няколко минути три обекта са били глобени от НАП. В екипите има и експерти от БАБХ.  Жителите на махалата, които обичайно са по улиците, днес предпочитаха да останат в домовете си и улиците опустяха.