Колкото повече един продукт се търси, толкова повече скача неговата цена. Такава е и ситуацията с агнешкото месо по българския пазар. Преди Великден опашките пред хипермаркетите, специализираните месарски магазини, както и кланици бяха огромни, а в някои супермаркети месото преди празника бе свършило. За Гергьовден търсенето на агнешко по пловдивските  магазини не намалява, а напротив. Скокът  на цените вече е факт, като това е показател за големия брой купувачи на агнешко през тази година.

Колко обаче ще струва агне на трапезата за 6-ти май? Вижте какво установи проверка на Trafficnews?

Наблюдава се, че цените в пловдивските хипермаркети вече са повишени с близо от 1 до 2 лева от преди 20 дни. Например в  „Lidl” преди Великден агнешка задна четвъртина бе на цена от 20 лева за кг, а предна е с един лев по-малко за килограм. Цената за агнешки котлет с ребра е 17 лева за килограм.  За Гергьовден обаче покупката на задна четвъртина е 22 лева за кг, на предна 21 лева, а агнешкият котлет с ребра е скочил на 19 лева. В Kaufland агнешкото месо преди 20 дни бе на същите цени, както в „Lidl”. Към днешна дата цената е скочила само с един лев. Агнешка задна четвъртина може да бъде закупена на 21 лев на кг, а  предна четвъртина за 20 лева. Цените в „Т-Маркет”  и „Била” отново са сходни.

От големите хипермаркети изключение в повишението на цените прави само „Метро”, но там отново покупката на агнешко ще ни излезе по-скъпа. Преди Великден  агнешка задна четвъртина бе на цена от 27 лева за килограм, а предна четвъртина може да бъде закупена на 26 лева за килограм. Преди 6 май задната четвъртина вече е на 25,50 лв. , а предната е на цена от 24,50 лв.  Ако някой реши да си закупи цяло агне охладено- без глава, цената му за килограм в „Метро”  вече е 24 лева, с един лев по-евтино от преди 20 дни.

В специализираните месарски магазини  цените са сходни с тези преди Великден- за агнешка предна част е около 28 лева за килограм. В кланици близо до града, агнешко месо започва от около 22 лева за килограм, но отново не надскача 30 лева.

Дроб сармата в почти всички специализирани магазини и големи хранителни обекти вече се забелязва не цената от 10 лева за килограм.

Синият печат с номер на кланицата показва, че произхода на месото е български.