Адвокатите подсъдимия по делото “Дебора” Георги Георгиев за пореден път поискаха отвод на съдебния състав. Причина стана, че магистратите са допуснали в хода на делото да бъдат разпитани като свидетели и полицейските служители, извършвали претърсване и изземване в дома на подсъдимия. Според юристите решението е недопустимо и категорично не желаят този състав да гледа делото.

“За момента спорим дали може и е допустимо да бъдат разпитвани полицейските служители, които са извършвали претърсванията и изземванията и са участвали в следствените действия. Поискахме отвод на съда, защото реши, че може да бъде разпитван свидетел, който пряко е участвал в следствените действия. Аз считам, че този въпрос вече е решен. Европейският съд по правата на човека многократно се произнесоха, дори има и законодателни промени от февруари месец, които категорично изключват тази възможност полицейските служители, които са учавствали в претърсване и изземване да могат да бъдат разпитвани в качеството си на свидетели пред съда,” категоричен е Петко Кънев.

След това искане, Районен съд Пловдив се оттегли на тайно съвещание, а решение ще има след 40 минути. Ако те приемат желанието на юристите, делото ще трябва да започне от самото начало, но с друг съдебен състав.

Извън съдебната зала Кънев заяви, че няма никакви данни за участието на Георги в соченото престъпление. Подсъдимият и защитата му са решили той да даде подробни обяснения след всички разпитани, както пожела и Дебора.

Припомняме, ме делото „Дебора“ продължава във втория ден, определен за разпити на свидетели. В петък бяха разпитани само петима човека, а днес по план трябва да застанат за разпит 10 от всички общо 20 свидетели.

Пред съдебната зала Дебора и държавното обвинение не коментираха разпитите на предходното заседание. 19-годишното момиче обаче заяви, че за нея обвиняемият Георги не съществува и го сравни със стена. Момичето не е дало до момента показания и допълни, че ще свидетелства пред съда след всички свидетели и вещи лица. Георги Георгиев е с повдигнати общо три обвинения – за причиняване на многостепенна средна телесна повреда, за принуда и за закани с убийство. Стана ясно, че разпитите на свидетели ще продължат в четири поредни заседания при закрити врати, за да не бъдат оповестявани факти от интимни и личния живот на Дебора и Георги.

Очаквайте подробности!