Не допуснаха ученици до пловдивско училище, заради липса на униформа. Това твърди баща на дете, което е в трети клас в ОУ „Васил Петлешков“. Пред TrafficNews той разказа, че е останал възмутен от видяното вчера, докато е карал дъщеря си и нейна приятелка до училище. По думите му в двора на училището много деца са били струпани на едно място, а когато се доближил видял, че една от учителките в школото ги карала да показват дали са с униформа, карайки ги да събличат горните си дрехи.

„Тази ситуация се случва рано сутринта към 8:00 часа, когато температурите са изключително ниски, а въпросната учителка ги караше да си свалят дрехите, докато се записват имената на децата без униформа в тефтер. Това са малки деца, абсурдно е да ги държат без връхни дрехи, за да показват дали са с униформа или не и да не ги допускат до учебното заведение. Незаконосъобразно е”, заявява бащата.

Той разказа още, че е разговарял с госпожата, тъй като е видял, че някои от децата са били доста стресирани.

„Моята дъщеря влезе навътре, защото беше изрядна, но останах да видя колко ще продължи този абсурд. Казах и, че подобен подход е унизителен и е недопустим. Приятелката на дъщеря ми беше едно от децата, които бяха недопуснати да влязат в училището в продължение на десет минути. Децата бяха много разтроени. Наясно съм, че има правилник и е необходим контрол, но не е редно нещата да се случват по този унизителен начин”, разказва още той.

Мъжът допълва, че край на сагата е сложила друга учителка от ОУ „Васил Петлешков“, която оказала съдействие на учениците след спор с госпожата, която е проверявала децата за униформи. Той добавя, че е пуснал сигнал до Инспектората, като очаква съдействие и решение на проблема.

„Има хора, които получават заплата по 1200-1500 лева. Как се справят те със закупуването на униформа? Тениските са по 30 лв, като трябва да се вземат поне няколко, за да бъдат сменяни. Има и блузи с дълъг ръкав, които са по-скъпи, както и суичър. Ако има семейства, които не могат да си позволят закупуването им, това значи ли, че децата им не заслужават да се обучават?”, коментира още бащата, който добави, че има много по-сериозни проблеми, на които трябва да се обърне внимание. Той заявява, че образованието у нас е безплатно и би трябвало училището първо да осигури униформите на учениците и след това да ги изисква като задължителни.

Медията ни разговаря и със зам.-директора на училището Петя Михайлова- Чангалова, която отрече категорично децата да са били събличани и държани на студа. 

"Родителите са запознати с правилника на училището. Децата трябва да бъдат облечени с униформа, но в никакъв случай не е вярна информацията, че ако не я носят, ние ги връщаме. Това категорично не отговаря на истината и разпространената информация от въпросния родител не е вярна. Никой не е държан на студа, никой не е събличан. Тук няма място за притеснение, вратите ни са постоянно отворени, ако родителите имат притеснение за нещо - ние сме насреща за диалог", заяви тя.