Гъст дим, стелещ  се над Тракия предизвика много въпросителни у жители на квартала. През вчерашния ден пловдивчани сигнализираха, че рано сутринта се е усетила силна миризма, наподобяваща  на дим от пожар. Именно това ги е озадачило и те са решили да потърсят от къде точно идва пушекът.  След това е установено, че миризмата се носи от района, където се намира СУ „Черноризец Храбър”.

Някои от живеещите в близост са станали свидетели на това как човек пали огън в близост до "Парк на репресираните", който е точно срещу училището. От заснет видеоклип се вижда, че огънят е запален зад огръждения, но не е ясно какво точно е горяло.

Въпреки, че на локацията има телена ограда,  мястото където са се намирали пламъците  е заобградено от сухи треви. Такъв импровизиран огън може да доведе до сериозен инцидент, ако не бъде овладян правилно или вятърът му помогне да се разрасне. По думите на свидетели, близо до огнището има жилищни блокове и играещи деца.

Те смятат, че действията на хората от видеоклипа може да не са съгласувани с никого. Не е ясно каква е целта на паленето и дали близкото районно управление е уведомено за тези действия.  „Как ще се оправдае замърсяването с резултата от палежа „, питат жители на „Тракия”.