81 училища от Пловдив и областта се готвят за провеждане на национално външно оценяване на десетокласници. Учениците, заявили изпити по български език и математика, са 5294. Сред тях са и трима със специални образователни потребности. Само 69 са поискали да проверят знанията си по чужд език (английски, немски, френски), а 25 – по информационни технологии за проверка на дигиталните компетентности.

Квесторите, ангажирани с провеждането на изпитите на 10., 11. и 12. юни, са 1369. НВО по български език ще се проведе в по-късен час – не от 8, а от 11. Причината е провежданите в предишния ден избори 2 в 1 и на училищата с изборни секции е нужно време да подготвят стаите и да организират провеждането на изпита.

Времето за работа по български и математика е 90 минути. Учениците се явяват с документ за самоличност и сядат на обозначеното с етикет с името им място в залите. Пишат с химикалка с черен цвят, а по математика използват линия, пергел и триъгълник, както и лист с указания за работа с математическите формули. Отбелязват верните отговори само в листа за отговори. Изпитният тест и черновата няма да бъдат проверявани.

Тестът по български и литература включва задачи с избираем, с кратък свободен отговор и за създаване на текст.

Тестът по математика съдържа задачи с избираем и свободен отговор.

Тестът по чужд език включва задачи с избираем, с кратък свободен отговор, създаване на писмен текст, а за проверка на способностите от компонента „Говорене“ – задачи за самостоятелно устно изложение, участие в диалог или отговор на въпрос.

В теста по информационни технологии са включени задачи с избираем и кратък свободен отговор, както и практически задания.

Учениците трябва да изключат всички технически средства и ги предадат на квесторите. Регионално управление на образованието ще се осъществява видеоконтрол на организацията и провеждането на НВО.

Ако по чужд език ученикът е получил минимум 60% от максималния брой точки, се записва и постигнато ниво в съответствие с Общата европейска езикова рамка. По информационни технологии са нужни минимум 50% от максималните точки, за да бъде записано постигнато ниво в съответствие с Европейската референтна рамка за дигитална компетентност.

Целта на НВО е диагностика на индивидуалния напредък на всеки ученик, установяване на степента на постигане на очакваните от обучението резултати, степента на функционална грамотност и на математическа грамотност.

Оценката се изразява като процент от максималния брой точки и се записва в точки. Тя е включена в удостоверението за завършен първи гимназиален етап на средното образование. Ако е двойка, не се записва в документа и не оказва влияние за приемането в по-горен клас.

Учениците, завършили успешно 10 клас, получават удостоверение за завършен първи гимназиален етап на средното образование, което им дава право да продължат във втори.