„Тези проекти ще имат ключова роля в създаването на по-добри условия за живот и икономически просперитет. Разглеждаме ги и в икономически и в социален аспект. Това са стратегически проекти, които ще бъдат проектирани в рамките на тази година и ще бъде търсено необходимото финансиране за тяхното реализиране.“, сподели в началото на обсъждането кметът на община Хисаря Ива Вълчева.

План за изграждане и модернизация на емблематичния за града Градски минерален плаж, благоустройство на Летния театър в Хисаря,   проект за нов Общински пазар, предоставянето на имот за строеж на нова сграда за Районна служба „Противопожарна безопасност“ бяха обсъжданите проекти, презентирани от главния архитект Пламен Михалски и от Ива Вълчева. Над два часа в откровен и задълбочен диалог представители на местната власт, общински съветници, Археологически музей, граждански организации, бизнес и заинтересовани жители дискутираха  предложенията. 

„Летният театър е бижуто на Хисаря. Затова е приоритет да бъдат извършени дейности по модернизация, реконструкция, основен и текущ ремонт в помещенията, трибуните и сцената му, за осигуряване на по-добри условия за изпълнители и посетители при неблагоприятни метеорологични  условия. За да се ползва за по-дълъг период е нужно да се монтира защитно покритие над сцената и евентуално над част от горните редове на трибуните.“, представи  заданието арх. Михалски. Идеята бе посрещната с одобрение, особено от представителите на културните среди, според които това ще даде възможност за неговото ползване за много от събитията, на които общината е домакин и организатор.

 Нов терен и нова визия за Покрит пазар предлагат от общинска администрация, като неговото местоположение да е в началото на града, да се обособят закрита и открита част, ясно обособени зони за търговия на дребно със земеделска продукция и местно производство, тип фермерски пазар, както и  зони за търговия на млечни, месни, рибни хранителни продукти и пекарни, като се предвидят хладилни витрини в тези зони. Дискусията за новия Общински пазар бе сред най - активните, като бяха обсъдени и различните варианти за неговото място, и възможностите той да бъде изграден на същото място, на което се намира и досега, и концепцията за неговата приложимост.

„Така предложена концепцията за нов Покрит пазар ще създаде комфорт и на купувачите, и на търговците, като ще гарантира по-добра хигиена и съхранение на продуктите. Смятам, че ще привлича и повече посетители и ще стимулира местните производители, като така ще подпомогне местната икономика. Площадното пространство ще даде възможност за организиране на редица мероприятия, конкурси и базари, които сега се правят на различни места в града.“, коментира Ива Вълчева.

В отговор на коментари от присъстващите, относно местоположението д-р Вяра Гришина, сподели, че на настоящия пазар не му е мястото там, живущите в района изпитват затруднения в пазарен ден, заради липсата на елементарна хигиена, многото коли и затова, че е в толкова тясно място. Според нея нов пазар, на предложения от общината район, е много добро предложение. Арх. Михалски поясни, че терена е избран като са прегледани всички близки до пазара общински земи и това е възможно най- удобният като локация имот, с възможност за лесен достъп и комуникация.

С адмирации бе посрещнато намерението на общинското ръководство за възраждане на една от емблемите на Хисаря – Градският минерален плаж, който не работи от 2016 година. Ива Вълчева припомни годините, в които в Хисаря е имало добър клуб по плуване и изрази своята надежда децата на общината отново да могат да тренират там, а комплексът да предоставя възможност за отдих и спорт на жителите и гостите на града. Проектът предвижда изграждането на външен открит басейн,  детски басейн, зона за плажен волейбол, вътрешен закрит полуолимпийски плувен басейн; Спа център и  фитнес зала. „Стремим се и да затворим кръга - имаме стадион, ще изграждаме помощно игрище към него, ще открием в най-скоро време Рехабилитационен център, а с разкриването на открит и закрит плувен басейн можем да предоставяме изключително добри възможности за тренировки и възстановяване на професионални спортисти и любители.“, коментира концепцията си за развитието на спортен туризъм Ива Вълчева.

Недоумение у присъстващите граждани предизвика въпросът за отреждане на нов терен за  Районна служба „Противопожарна безопасност и охрана“ Хисаря. С възмущение те реагираха на нежеланието на общинските съветници, изразено на последната сесия, на която бе отхвърлено предложението на кмета на общината за нов терен на службата. „ Има  законови пречки, които  възпрепятстват строежа на отредения през 2021 година имот. Водени са разговори Министерство на земеделието, но имотът е предоставен на общината за временно стопанисване до края на 2025 година, не се знае дали този период няма да бъде удължен, както се случва през годините назад.“, представи ситуацията кметът на общината. Главен инспектор Борис Канагрохов, ръководител на службата, запозна жителите с условията, в които работят огнеборците и необходимостта от нова сграда, за да работят в нормални условия. От своя страна Владимир Топалов от Доброволно формирование Хисаря подкрепи намеренията на общинското ръководство, като припомни неоценимата  помощ по време на бедственото положение, което бе обявено през лятото в общината, а и всички последвали пожари, които нямаше да бъдат потушени бързо, ако се губи време до идването на  пожарникарите.

Според Ива Вълчева приоритетно трябва да се разреши проблемът със сградата, в която се помещава Районна служба „Пожарна безопасност и защита на населението” Хисаря, за да се обезпечи необходимата и надеждна сигурност за жителите и гостите на община Хисаря.

„Ще вземем под внимание направените предложения, ще обсъдим тяхната приложимост и ще продължим да работим в посока устойчиво развитие на нашата община. Благодаря, че взехте участие и бяхте активни. Това няма да е последното обсъждане на важните проекти и предложения.“, заяви накрая кметът на общината. А присъстващите изразиха своето удовлетворение, че за първи път има дългосрочна визия за развитието на община Хисаря.