За трета поредна година на 28, 29 и 30 юни,Араповски манастир ,,Св. вмчц. Неделя“ край Асеновград ще бъде домакин на Български събор “Ангел войвода”.

Организаторите на събитието, членовете на Сдружение „Хайдути“, са известни със своята самоотвержена работа за съхраняването и популяризирането на историческото и културно наследство на България. Всяка година те посрещат радушно гостите на събора, предлагайки им едно незабравимо преживяване.

Дошлите  на Български събор“Ангел войвода“ ще имат възможността да се насладят на богата фолклорна програма и съпътстващи инициативи.

Сценичната програма включва популярни гост-изпълнители-Светла Дукатева,Теди Еротеева,Пирина Христова,Виктория Мирина,Русалии гр.Петрич,Гайдарски състав “Караджата”,гайдарите на Алтън Калофер,гайдарска група “Кричим”,Танцов театър “PostArt”,Ансамбъл Дикани” и още над 70 самодейни и професионални танцови групи и индивидуални изпълнители от близко и далеч.Тази година събитието ще е още по-мащабно от предходните години. Организаторите очакват над 10 000 посетители.

В навечерието на събора-28 юни /петък/ от 21:30.ще се отбележи един специален повод-10 години Сдружение ”Хайдути”,а веднага след това ще се излъчи късометражния филм „Смутни времена”.

Кулминацията на събора е на 29 юни от 20:00 ч.,когато ще станем свидетели на зрелищен исторически спектакъл-възстановка,посветен на Ангел войвода с участие на сдружения за исторически реконструкции и съмишленици от цялата страна.
През вторият ден на събора-29 юни от 11:00 ч.ще се извърши Молебен за здраве и благословение,а от 11:30 ч ще се отслужи панихида в памет на Ангел войвода.

Араповски манастир ,,Св. вмчц. Неделя" е едно свято място,което е свързано с много велики българи! Отново в съботния ден от 16:00 ч.Сдружение “Хайдути” ще проведе Образователна историческа беседа на тема: “Приносът на Араповския манастир за духовното пробуждане и национално-освободителното движение на България”.

В нея ще чуем за велики българи,свързани пряко с Араповския манастир -Левски,Ботев,Хаджи Димитър,Ангел войвода,семейство Вазови и други.

Място-пред кулата на Ангел войвода.Водещ на беседата е Георги Радулов от Сдружение”Хайдути”.

В неделния ден-30 юни от 11:00 ч.организаторите подготвят показ на автентични носии от Югозападна България.

20 невероятни автентични женски носии от Югозападна България от края на ХIХ в. до 40-те години на ХХ в. ще бъдат представени със своята уникалност, красота и интересна лична история.

Едно от най-колоритните и запомнящи се места на събора, със сигурност е специално изграденото пространство, наподобяващо истинско старо село. Неговите къщи, обори, огнища, шарени черги и стара покъщнина без съмнение будят у всекиго куп спомени, умиление и усещане за домашен уют. А за да е съвсем пълно това преживяване на българското, организаторите на събора приканват дори и зрителите да облекат народни носии, което съвсем не е задължително за тях, но със сигурност ще им донесе усещането за пълно потапяне в тази атмосфера, сякаш дошла наистина от дълбините на миналото.

Допълнително в Старото село посетителите ще имат възможност да наблюдават и съпътстващи интересни инициативи и дейности като представяне на стари занаятчийски практики и изделия,пехливански борби,изложба на автентични хайдушки оръжия,възстановка кърджалийски лагер,кулинарна изложба-базар,занимания и стари занаяти за деца.

Събитието се организира с подкрепата на Община Асеновград и Араповски манастир Св.вмчц”Неделя”