Паметната плоча с лика на Христо Проданов - първия българин изкачил Еверест, беше възстановена в родния му град Карлово. Идеята е по инициатива на ръководството на СУ „Христо Проданов“ и беше прегърната от карловския творец Димитър Бакърджиев. Самият той преди години беше дарил паметната плоча, която вандали разрушиха.

Днес тя отново е на мястото си в двора на учебното заведение, което тази година с поредица от събития отбеляза юбилейните 40 години от подвига на своя патрон. Най-значимото от тях е изграждането на нова стена за катерене в училището, която беше открита в навечерието на 20 април.

Христо Проданов е тринадесетият човек в света, успял да стигне до върха без кислороден апарат по най – трудния и дълъг път – западния (непалски) склон, наричан още „Жестокия път“, като изкачва върха от базовия лагер за 33 дни – рекорд за този маршрут. Освен това е първият човек, покорил Еверест още през април (твърде рано за обичайните атаки на върха) и четвъртият човек, изкачил се сам. Той загива при спускането от върха на 21 април 1984 г.