Интересен казус породи  серия въпроси сред жители на Община Раковски, които често забелязват странна гледка по пътищата в района на града. Те сигнализираха многократно до TrafficNews , за да получат отговор . Местни жители твърдят, че често забелязват бяла баничарка с марка „Дачия”, а до нея така наречената „тринога”, която засича скоростта на преминаващи автомобили. По думите им в автомобила винаги са настанени двама полицаи, които видно изпълняват служебни задължения. Отвън обаче по нищо не личи, че това е полицейско возило, защото няма сигнални светлини и емблема на МВР.

Сигналът към редакцията ни бе придружен и с две снимки, едната от които е заснета в село Стряма, обслужвано от районното управление в Раковски. На нея се вижда как въпросната бяла баничарка е паркирана под голямо дърво, а малко по-надолу е поставен и уредът за измерване на скоростта. Няколко дни по-късно наш читател отново ни изпрати фотос, но този път от междуселски път в същата община. На него присъства въпросният автомобил, както и триногата. По думите на мъжа, именно в него стоят и полицаите, като не е уточнявал дали те са били с униформи.

За да бъде изяснен казусът, медията ни изпрати запитване до ОД МВР Пловдив, където бе описан сигналът от нашия читател. От отговора става ясно, че всъщност не е проблем автомобилът да не бъде полицейски, ако преди това средството за измерване на скоростта бъде нагласено от компетентен служител. След това е възможно средството да бъде охранявано от служители с цивилен автомобил.

От ОД МВР – Пловдив съобщиха още, че въпросният автомобил, който се е намирал в близост до поставена камера за контрол на скорост е поставен от служителите на РУ-Раковски. В отговора към медията ни се уточнява, че мястото, което е избрано за осъществяване на контрол, е съобразено с планираните действия за обезпечаване на пътната безопасност на обслужваната територия, както и с преценка за наличието на повишена вероятност за нарушения на скоростния режим.

„Техническото средство е поставено в съответствие с нормативните изисквания,” коментира още директорът на пловдивската дирекция Георги Чергов.