Негово Светейшество Българският патриарх Даниил оглави патриаршеска света литургия за празника Прославление мощите на св. Патриарх Евтимий Търновски в Бачковския манастир „Успение Богородично" по случай първата годишнина от учредяването на празника.

Патриарх Даниил бе тържествено посрещнат от Величкия епископ Сионий - игумен на Бачковския и на Троянския манастир, Пловдивския митрополит Николай, Сливенския митрополит Арсений, духовници и десетки миряни, съобщава БТА.

Днес е един изключително важен и благодатен празник за целия ни народ, за родната ни българската църква и празник за цялото православие, каза преди службата епископ Сионий. Той посочи, че свети Патриарх Евтимий е всепочитан велик богоугодник, велик отец на църквата, духовен учител, писател, книжовник.

Бог е издигнал в нашия български народ благодатен стълб на вярата, който е част за всеки един българин и утешение и упование за всеки един от нас, допълни игуменът. По думите му, когато сме в скърби, изпитания, в трудност, както в момента е целият свят, тези светци са особено силно необходими на всички. Нека свети Патриарх Евтимий осени със своята благословена десница православния български народ и неговите свети мощи да бъдат един стожер на духовността, вярата, духовното подражание и на утешението на всеки един от нас, че с нас е Бог, пожела епископ Сионий.

Светите мощи са поставени в специално изготвена мощехранителница и ще останат изложени в храма за поклонение от вярващите.

През миналата година патриарх Неофит и митрополитите от Светия синод на Българската православна църква - Българска патриаршия (БПЦ-БП) отправиха патриаршеско и синодално послание за Прославлението на светите мощи на св. Евтимий, патриарх Търновски. В него се казва, че в началото на миналото столетие, към края на 1905 г., при разкопки в притвора на съборния храм на Бачковската света обител, извършени по инициатива на тогавашния игумен - йеромонах, а по-късно архимандрит Паисий (Пастирев), са открити и удостоверени гробът и мощите на небесния покровител, молитвен застъпник за православния български род и последен български патриарх от епохата на Средновековието. Това е дивният и всеправославно почитан св. Евтимий Търновски. Тогава църквата призова за прекратяване на споровете и разногласията и учреди нов празник - Прославление на светите мощи на св. Евтимий, патриарх Търновски.

Св. Евтимий Търновски е роден в 1327 г. в Търново. Надарен от Бога с богати заложби, твърде млад Евтимий се отличил със знания и чист духовен живот. В 1350 г. станал монах в Килифарския манастир под ръководството на преподобния Теодосий. По-късно живял няколко години в Цариград и в Атон. Завърнал се в Търново, Евтимий се усамотил в пещера край столицата. При него се заселили други монаси и се образувал манастирът "Св. Троица", който станал огнище на просвета и духовен живот. Там св. Евтимий писал жития и похвални слова, поправил богослужебните книги, превел други текстове. В 1375 г. бил избран за патриарх и се проявил като добър пастир. При завземането на Търново от османските турци той смело се застъпил за народа. Бил изпратен на заточение в Южна България, където се упокоил около 1402 г.