Българската агенция по безопасност на храните потвърди огнище на Високопатогенна Инфлуенца А по птиците в животновъден обект за отглеждане на кокошки носачки в землището на село Трилистник, област Пловдив. За същия обект това е второ огнище в рамките на 2021 година и пето от 2017 година до днес.
В момента на установяване на огнището, в обекта се отглеждат над 30 хил. птици, като съмнението за заболяване сред тях е породено от повишена смъртност.
През 2021 година в Европа вирусът на Високопатогенна инфлуенца (H5) е потвърден при 1 790 диви птици и в 1 219 огнища във ферми с домашни птици. В момента циркулират основно щамовете на Високопатогенна инфлуенца H5N8 и H5N1.
От началото на годината в България са потвърдени 9 огнища (в т.ч. новото в село Трилистник) и 2 случая при диви птици
По отношение на огнището в село Трилистник е издадена заповед на изпълнителния директор на БАБХ за обявяване и мерки за контрол на огнище на Инфлуенца по птиците. Предстои умъртвяване по хуманен начин на заболелите и контактни птици в обекта и обезвреждане на труповете под официален надзор и по начин, недопускащ разпространяване на болестта, съгласно изискванията на Регламент (ЕО) № 1069/2009.
Около птицефермата са определени: 3-километрова предпазна зона, в която попадат населените места от общ. Марица – с. Трилистник; общ. Раковски – землището на с. Стряма – Държавно ловно стопанство „Чекерица“ и 10-километрова наблюдавана зона, в която попадат населените места общ. Марица - с. Рогош, с. Скутаре, с. Маноле, с. Манолско Конаре, с. Ясно поле, с. Динк, с. Крислово, с. Калековец, с. Желязно и с. Войводиново; общ. Раковски – гр. Раковски, с. Стряма и с. Шишманци, общ. Садово – гр. Садово.
Извършва се епизоотично проучване и проследяване на движения на домашни и други птици, яйца, продукти и странични животински продукти добити от тях, фураж за птици, и на транспортните средства, свързани с технологичния процес в двете зони.
БАБХ напомня, че птичето месо и продукти, добити в обект, в който е установено огнище на Инфлуенца по птиците, не представляват опасност за човешкото здраве при спазване на хигиенните правила за обработка на храни в домакинството.