Петима се борят за кметското място в карловското село Войнягово. Активността през целия ден там беше висока и достигна 65%. До частничните местни избори в селото се стигна след като предишният кмет беше осъден и се прочу заради кражба на камината от пенсионерския клуб, пише БНТ. 

Доскоро Тодор Танковски беше известен като най-младият кмет в България. Половин година след началото на мандата му обаче се наложи да се раздели с поста, заради условна присъда за кражба. Танковски демонтирал общинската камина в пенсионерския клуб, продал я, а парите проиграл в казино. Днес младият мъж отново бе в пенсионерския клуб, за да гласува за свой наследник. 

Кметът комарджия, проиграл камината на пенсионерите, остава в арестаТодор Танковски е осъждан три пъти досега

"Камината не е както се казва демонтирана от пенсионерския клуб и едва ли не те са останали без печка, с която да се отопляват. Те си имат отделна такава. Амбициите ми за тази печка бяха съвсем различни – просто да премахнем водната риза, за да може тя да започне в един момент да се ползва", коментира Тодор Танковски – бивш кмет на село Войнягово.

Според Танковски, печката никога не е била използвана. Но е била официално заведена като материална отговорност на председателя на клуба. Той си спомни, че лятото кметът му поискал ключа от залата за танци, където водел репетиции. На следващия ден камината липсвала.

"Дойде секретарката - вика "няма я камината", защото тя е дошла да провери за тенис масата дали не е изчезнала тя, защото е подарък и не се води на никой, а на мен печката ми се води", обясни Симеон Грошев – председател на пенсионерския клуб във Войнягово. "Имам протокол от полицията. Чакам да се върне домакинът на милицията, защото е в болничен и го няма. И вече ще видим, ако реши клубният съвет, ще я бракуваме, защото на мен не ми трябва", допълни той.

Преди присъдата младият кмет-хореограф е избиран три пъти на поста във Войнягово. Месеци след кражбата, хората изглежда са му простили.

"Е, как няма да му простиш, то младо момче, за да може да се развива занапред", каза Рачо Тодоров.

"Стават такива работи, подвежда се човек ... лично за него, ако е осъзнал грешката, да продължи напред", заяви Иван Боюклиев.

"Сбъркал си е за него си, за селото беше добър като кмет, два мандата беше, ама сега вече с това няма оправия, не можем да го оправим ние", отбеляза Павел Колаксъзов.

Осъденият кмет вече гледа към следващите избори, когато ще е реабилитиран.

"Политиката е моята слабост от малък и хората го знаят това... Най-вероятно отново ще се включа в политическия живот – дали на селото, дали, може и по-нагоре", споделя Тодор Танковски – бивш кмет на село Войнягово пред БНТ.

Изчезналата камина е поредно провинение в досието на Танковски. Преди 6 години е арестуван на паркинг в Карлово заради поискан подкуп от 150 лева, а това лято е установено, че липсват и строителни материали за селото, които вероятно бившият кмет е препродал.