Проблемът с недостатъчната вода за напояване става национален. В сезона отиват количества от порядъка на 200 млн. кубика вода. Когато обаче тя бъде отказана на земеделците и пренасочена под предтекст, че трябва да стои за резерв за производство на електроенергия, това не остава незабелязано.

Това каза председателят на българската оризова асоциация Георги Видолов, който е произвежда ориз край Съединение. По думите му заради лобитата на водноелектрическите централи се стигало до недостиг и повишаване на напрежението на земеделците в сектора, предаде Нова. 

Не цялата реколта, но големи площи са застрашени от безводие в края на поливния сезон. Може да се стигне до там, че да се получи много ниско качество и добив. Това реално би означавало провал за една не малка част от оризовите насаждения", каза още Видолов.

По думите му от асоциацията са били пред официално искане на оставката на шефа на Националната електрическа компания, тъй като водата за оризопроизводителите била спряна, за да се даде приоритет на вецове.

 "Към момента ситуацията се подобри, но риск за погиване на реколтата все още има. Трябва да продължи да се подава вода регулярно в района за производството до 15-20 септември", добави Георги Видолов.

Разходите за поливна вода се оказват едни от най-големите за оризопроизводителите. Цената ѝ е около 25% от всичко, което те плащат. Според председателя на асоциацията единственият вариант е водата за напояване да стане услуга с общ икономически интерес.

По-слабата реколта ще доведе до по-малко количество български ориз. Производителите не очакват недостиг на пазара, но по-голяма част ще идва от чужбина. "Лошото е, че вносните оризи не отговарят на качеството на българските", заяви Видолов. Той не очаква повишение на цената.