Заседанието на Общински съвет „Марица“ за първи път се проведе с използването на автоматизирана система за гласуване. След като от месец юли всички сесии на комисиите и на Общински съвет се излъчват директно, а запис от тях може да бъде проследен на страницата на администрацията в интернет, местните депутати вече могат да виждат всяка точка в дневния ред ведно със свързаните с нея материали. Системата позволява гласуването да бъде открито за жителите на общината, които могат да проследят вота на всеки общински съветник, за който са дали своя глас.

Седемчленна комисия от съветници да извърши проучване на въпросите и законодателството, свързани с начина на изчисляване размера на такса „битови отпадъци“. Това решиха общинските съветници в „Марица“ по предложение на председателя на местния парламент.

Комисия от експерти в общината работи от месец юни и желанието на кмета Димитър Иванов и на Виолета Христодулова е начина на изчисляване размера на ТБО, който трябва да влезе в сила от януари 2025 година, да бъде изчислена по възможно най-благоприятната за жителите на общината и за бизнеса методика. Важно е интересите на жителите в Община Марица да бъдат защитени, категорични са те.

Димитър Иванов представи възможните според промените начини за изчисляване размера на таксата, предвидена в Закона за местните данъци и такси, приета от правителството на Николай Денков. „Новите правила не са справедливи и ще ощетяват населението. Именно затова съм сигнализирал институциите и настоявам за промяна както пред Националното сдружение на общините, така и пред регионалния съвет на Южен централен район. Знаете, че по мое предложение бе свикана среща при областния управител, на която всички кметове се обединихме около становището да бъдат защитени интересите на гражданите. Промяната ще се отрази негативно на жителите на всички общини, ще се увеличат данъците и това ще рефлектира върху кметовете, които са дали обещания да работят за хората. Законът и наредбата са правно неиздържани, както и предложената методика за определяне на ТБО, а и държавата не предвижда обезпечаване на общините за прилагането им. Вариантите са няколко, но имат недостатъци. При въвеждане на метода на собствено финансиране общините трябва да контролираме процеса. В този случай нашата община ще трябва да отдели огромен финансов ресурс за обезпечаване на първоначалните инвестиции в технология, машини и съоръжения, което по груби изчисления ще възлиза на около 15 милиона лева и ще е непосилно за бюджета ни, като в тази сума не са включени фонд „работна заплата“, закупуването на минимум 12 000 контейнера за смет, както и на датчици, всеки от които е в размер на 1800 – 2000 лв. Този вариант е невъзможен и общината няма как да задели собствени средства“, подчерта кметът. Той изрази мнението, че ако бъде избран моделът за плащане на член на семейство, таксата ще възлиза между 170 – 180 лв. на човек. „Това ще предизвика неплащане на данъци и ниска събираемост. При третия вариант, ако фирмите минат на индивидуален договор, няма как общината да контролира извозването на отпадъците на фирмите и на жителите. В страната няма законова забрана една и съща фирма да обслужва общината и предприятията на нейната територия, като не е заложен механизъм, който да разграничи сметта откъде е събирана при депонирането. Опасявам се, че въвеждането на новия модел ТБО ще доведе до незаконни сметища, което допълнително ще затрудни работата ни“, заяви Димитър Иванов. Той поясни, че трябва да се отложи закона поне с една година, а наредбата да се промени в защита интересите на гражданите.

От своя страна председателят на ОбС Виолета Христодулова посочи: „Временната комисия ще работи в пряко взаимодействие с комисията, сформирана от кмета на общината, като с всичките си действия ще подпомага изработването на Наредбата за такса „битови отпадъци“, така че да бъде намерен социално-поносимия баланс на новата ТБО, като това от своя страна не застраши бюджета на общината за чистота“.

Съветниците от групата на ГЕРБ-СДС не предложиха член в комисията за определяне на такса „битови отпадъци“ и не подкрепиха предложението на кмета. „Политическа отговорност поеха всички общински съветници от всички групи в местния парламент с изключение на петимата представители на ГЕРБ-СДС с председател Петър Славков. Това е бягане от ангажиментите, които са поели пред избирателите – да защитават интересите на гражданите“, коментира Димитър Иванов. Той подчерта, че ръководството на общината, както и кметовете в областта категорично настояват за отлагане или отмяна на Наредбата, приета от ротационното правителство на ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС за изчисляване на такса „битови отпадъци“, защото в настоящия й вариант тя е неприложима и ощетява жителите на страната.

В началото на сесията дъщерята на Добринка Чеперигова, която се лекува от тежко заболяване, изрази благодарността на семейството си за подкрепата, която е получила от кмета Димитър Иванов и ръководството за реализация на благотворителна кампания за набиране на средства. Дани Чеперигова сподели, че е безценна помощта, която е получила и се радва, че майка й вече се лекува и цялото семейство очакват добри вести. Новината бе посрещната с радост от общинските съветници и администрацията.