Отвори врати Център за социална рехабилитация и интеграция в община „Родопи“. Той се намира в село Цалапица на улица „Йордан Йовков“ 2Б.

Официален старт на новата услуга дадоха заместник-кметовете Емилия Иванова и Рени Караилиева, кметът на Цалапица Ивайло Данаилов и управителят на Центъра Антония Козарева.

„ Това е още една социална услуга, която Община „Родопи“ предоставя на хората с различни потребности. Центърът е първият, който функционира  на територията на общината. Силно амбицирани сме и ще работим за разкриване на нови услуги  в общността и от  резидентен тип“, приветства по време на откриването заместник-кметът Емилия Иванова.

„Социалната работа е работа на общността“, коментира и заместник-кметът Рени Караилиева. Тя изрази надежда, че общата работа на институциите ще продължи в помощ и подкрепа на населението на община „Родопи“.

Кметът на  Цалапица благодари, че именно в селото е разположен Центърът за социална рехабилитация и интеграция и припомни, че ремонтът на полуразрушената сграда е продължил няколко месеца.

Центърът е с капацитет 20 места. В него ще се оказва почасова подкрепа, свързана с извършване на терапия и рехабилитация, социални и психологически консултации, съдействие за придобиване на трудови умения, изготвяне и осъществяване на индивидуални програми за социално включване, информиране и консултиране, застъпничество и посредничество.

С потребителите на услугата ще работят психолог, двама рехабилитатори и двама социални работници. Специализираните услуги ще могат да се предоставят и мобилно с цел по-широкото обхващане на целевите групи.

Специализираната социална услуга „Център за социална рехабилитация и интеграция“ се финансира от държавния бюджет.

Тържествен водосвет за здраве и благоденствие отслужи свещеник Васил.