За трета поредна година над 15 хиляди се събраха край Асеновград. На 28, 29 и 30 юни се проведе Български събор „Ангел войвода“. Домакин на събитието и този път беше Араповски манастир ,,Св. вмчц. Неделя“, а негов организатор, Сдружение „Хайдути“ с подкрепата на община Асеновград. Съмишленици, участници и гости от цялата страна отбелязаха юбилейната 10-та годишнина на сдружението, гледайки ретроспективен филм за дейността му и визията му за бъдещето. В петъчната вечер се прожектира късометражният филм ”Смутни времена”, в памет на Крум Ямпулов,заснет от сдружението.

Съботният ден беше изключително наситен откъм мероприятия и многобройни участници. Отслужена панихида в памет на Ангел войвода събра пред кулата в манастирския двор стотици гости и участници в събора. Беше раздаден и курбан за здраве.
Пак пред кулата на Ангел войвода с огромен интерес от страна на гостите премина образователната беседа на тема: “Приносът на Араповския манастир за духовното пробуждане и национално-освободителното движение на България” с водещ Георги Радулов и други членове от сдружение ”Хайдути”.

През сцената на събора минаха десетки самодейни фолклорни групи и професионални изпълнители от цяла България. Специални гости бяха Светла Дукатева, Теди Еротеева, Пирина Христова, Виктория Мирина, Русалии гр.Петрич, Гайдарски състав “Караджата”, гайдарите на Алтън Калофер, гайдарска група “Кричим”, Танцов театър “PostArt”, Ансамбъл Дикани”.

Традиционната историческа реконструкция на епичната битка между хайдутите, предвождани от Ангел войвода и главорезите на Мехмед Делия, служил при кърджалийския главатар Емин ага, отново бе съпроводена от бурни емоции и овации от хилядната публика. Желаещите да се включат в възстановката и тази година бяха стотици.

В неделния ден беше показана и изключително ценна колекция автентични носии от Югозападна България.
Както и до сега, специално изграденият от сдружение „Хайдути“ етнографски комплекс „старото село“ беше акцентът в образователната стратегия на организаторите. И тази година хилядите гости на събора имаха възможност да се потопят в неподправена селска атмосфера от миналото, разглеждайки и докосвайки се до автентични артефакти,демонстрации на стари занаяти и приготвяне.