Кметът на община Кричим Атанас Калчев отправи официално предложение до кмета на Пловдив и председател на Регионалното сдружение за управление на отпадъците РСУО – Пловдив, Костадин Димитров, с искане за включване на допълнителна точка в дневния ред на предстоящото заседание на 18 септември 2024 година. В предложението си, кметът Калчев настоява за въвеждане на аудио-видео записване и излъчване в реално време на заседанията на РСУО, като записите да се съхраняват за период от една година.
 
„Решенията, вземани от РСУО-Пловдив, пряко засягат разходите, заплащани от населението за третиране на отпадъците – публичен ресурс. В момента протоколите от заседанията са в съкратен вид и не отразяват достатъчно ясно дискусиите и мотивите зад взетите решения,“ подчертава кметът на Кричим в писмото си. 
 
Той посочва, че е важно да се гарантира пълна прозрачност и обществен достъп до информацията, както вече е утвърдена практика в институции като Народното събрание и общинските съвети.
 
В писмото си до председателя на РСУО-Пловдив, кметът на Кричим Атанас Калчев изразява загриженост относно липсата на прозрачност в управлението на регионалните отпадъци и акцентира върху значението на открития диалог и пълната публичност при обсъждането на теми, които засягат цялото население. Сред ключовите точки в дневния ред на предстоящото заседание са: Определяне на размера на обезпечението по чл. 60 от Закона за управление на отпадъците (ЗУО), което ще покрие бъдещите разходи за закриване и следексплоатационни грижи на Регионалното депо за неопасни отпадъци (РДНО) в с. Цалапица и депото в с. Шишманци; Обсъждане и вземане на решение за актуализиране на цената за експлоатация на Регионалното депо за неопасни отпадъци в с. Цалапица, която ще се отрази на общинските бюджети и местните такси за управление на отпадъците; Вземане на решение за финансиране на проектирането и изграждането на сепарираща инсталация на обекта в с. Цалапица, с което се цели подобряване на управлението на отпадъците в региона.
 
Кметът на Кричим подчертава, че въвеждането на публичност и излъчване в реално време на заседанията е стъпка към по-голяма прозрачност и отчетност в управлението на регионалните депа за отпадъци. 
 
„Принципът на публичност и откритост вече се налага все по-широко в различни колективни органи, и смятам, че е време и РСУО-Пловдив да предприеме този важен ход,“ допълва Калчев, приканвайки председателя на сдружението да осигури техническата възможност за излъчване на заседанието на 18 септември 2024 г.
 
Това предложение идва на фона на нарастващия обществен интерес към решенията, които засягат управлението на отпадъците в региона, и цели да гарантира по-голяма прозрачност и информираност на гражданите.