Регионалната инспекция по околната среда и водите кани всички собственици (или упълномощени от тях лица) на поземлени имоти в землищата на селата Поповица, Богданци, Селци, Ахматово (община Садово) и в землищата на селата Езерово, Бяла река и Православен (община Първомай), за да участват в комисия. 

Тя ще разгледа предложение за намаляване на площта на природна забележителност „Фосилни находки“ и ще се проведе на 14 ноември 2024 г. от 10:30 ч. в Информационния център на РИОСВ – Пловдив на адрес: гр. Пловдив, бул. „Марица“ № 122.

Природната забележителност е обявена със Заповед през 1968г. с цел опазване на фосилни находки от гигантски представители на хоботни бозайници, а границите ѝ попадат в споменатите села. Площта ѝ досега е била 9100 ха, но след направени проучвания и изготвена експертна оценка от палеонтолози е установено, че в част от защитената територия липсват фосилни находки. Практически не съдържат фосилни останки от нечифтокопитни и хоботни бозайници, предмет на защита в природната забележителност.

Освен, че могат да изразят мнението си лично по време на заседанието на комисията, преди провеждането й заинтересованите лица имат възможност да представят в РИОСВ - Пловдив мотивирани писмени становища, възражения и предложения относно проекта на заповед за намаляване площта на защитената територия.

Това може да стане като ги изпращат по пощата или депозират лично в деловодството на институцията, по електронна поща на е-mail: riosv@plovdiv.riew.gov.bg или чрез Системата за сигурно електронно връчване. Всички постъпили становища ще бъдат разгледани от комисията и взети предвид. 

Пълната документация по административното производство е публикувана на интернет страницата на РИОСВ - Пловдив https://plovdiv.riosv.com/main.php, меню „Актуално“, подменю „Обявления“. Може да се разглежда и на място в екоинспекцията (https://plovdiv.riosv.com/main.php?module=news&object=news&action=view&nws_id=5615&nws_cat_id=3 ).