Макар да са минали няколко седмици, откакто щъркелите отлетяха на юг, в село Столетово на 5 октомври около 18:30 часа е забелязан самотен екземпляр, който все още се намира в гнездото си. Предположенията на жителите са разнопосочни: едни смятат, че щъркелът е бил изоставен от ятото най-вероятно поради травма, която не му позволява да лети на дълги разстояния. Други твърдят, че е възрастен и затова е оставен от по-младите птици. Трети предполагат, че половинката му може да е починала и той да изразява тъгата си.

Разбира се, има и други становища по темата. Както се знае, европейският бял щъркел отлита на юг - през пустинята Сахара към страните от района на Сахел в Африка. Това е начин да избегнат студа и липсата на храна през зимата в Европа.

През последните години обаче нещо се промени: все повече щъркели остават в Европа и през зимата. Причината за това е глобалното затопляне и повишаващите се температури, но и наличието на все повече сметища, които са постоянен източник на храна за птиците.

Наличието на постоянен източник на храна за птиците води до драстично повишаване на популацията им в Западна Европа. В някои европейски страни броят на щъркелите се е увеличил повече от два пъти.