Две поредни нощи пловдивчани се давят в задушлив дим и са принудени да спят на затворени прозорци. До този момент обаче нито една от всички ангажирани към проблема институции, не съобщава кой точно е източника на обгазяването. Вместо това от РИОСВ обясняват, че няма превишаване на нормите на вредните емисии. И гражданите се питат на кого да вярват - на собствените си носове, на на раздразнените си гърла, на сълзящите си очи или на прессъобщенията. 

И така - да видим кой какво казва!

Според официално съобщение на Регионалната инспекция по околната среда и водите – Пловдив  миризмата ВЕРОЯТНО идва от животновъден обект в село Маноле. Там на 7 септември се запалиха камари от птичи тор и градът отново бе обгазен.  

При проверката, извършена на 8 септември (понеделник), е констатирано, че пожарът е засегнал около 10 дка, на които е разположено торохранилище към животновъден обект за отглеждане на патици (мюлари) в селото, който е стопанисван от „Елит-2095“ ЕООД. Постелята от торова маса, която гори и тлее, представлява смес основно от суха слама и фекална маса от отглежданите животни. По информация от представителя на фирмата-оператор на обекта теренът е специално обособен за съхранение на торова постеля.

За да се проследи спазването на изискванията за експлоатация на торохранилището РИОСВ – Пловдив подаде информация за сигнала и констатациите от проверката към Областна дирекция по безопасност на храните (ОДБХ – Пловдив) с искане за предприемане на действия по компетентност.

Екоинспекцията e изискала от ОДБХ да информира за резултатите от проверката и предприетите мерки в случай на установени нарушения в дейността на торохранилището с цел ограничаване на неприятните миризми, за които бяха подадени сигнали от граждани.

РИОСВ – Пловдив следи показателите на двете автоматични станции за мониторинг на атмосферния въздух в Пловдив и публикува информацията в ежедневния бюлетин на сайта си. В дните от възникването на пожара досега не са констатирани превишения на нормите за качеството на контролираните показатели.

От страна на РДПБЗН - Пловдив са предприети незабавни действия по ограничаване и потушаване  на пожара, районът е обезопасен, а при възникналата аварийна ситуация няма пострадали хора. 

От БАБХ - Пловдив заявиха, че няма да коментират и поискаха писмено въпроси. 

Към този момент няма никаква информация дали пожарът е случаен или умишлен. 

Птичите отпадъци са събирани в частен имот в непосредствена близост до самата ферма за отглеждането им. Обектът се намира в южната част на селото, малко след тракийската могила Мал тепе, в посока към Садово. Птицефермата е собственост на специализираната земеделска фирма "Елит 2095" ЕООД, с управител и собственик Никола Ангелов. Бизнесменът е член на Управителния съвет на Асоциацията на млекопреработвателите в България. Капацитетът на обекта в Маноле е 30 000 птици. 

В същото време обаче от квартал "Столипиново" съобщават , че през иминалата нощ са горяли две незаконни сметища.  Едното е на улица "Крайна". Боклук е горял и на улица "Батак", непосредствено училище "Пенчо Славейков". 

Констатациите обаче изобщо не са достатъчни. Жителите на града настояват за точна и конкретна информация както за източниците на обгазяването, така и санкциите, които са наложени. Тук е и моментът да припомним, че и без тези извънредни обстоятелства, Пловдив е начело в класацията за най- мръсен въздух в страната.