На почистването на Марица май не му върви по вода... До този извод навежда фактът, че в продължение на месец нищо не се случва в коритото на реката, където в момента трябваше да протичат действия по санитарна сеч и подобряване на проводимостта.

След години неуспешни процедури по възлагане на почистването – обществена поръчка за процедурата бе спечелена тази година от софийската фирма БКС „Озеленяване“. След продължителна съдебна битка тя успя да подпише договор с Община Пловдив и разполага с 90 дни срок да обработи близо 6-километров участък от коритото, за което ще получи 1,5 милиона лева.

Седмици след ударното обявяване на старта по почистване, на което бяха поканени всичко медии, тихомълком нещата прекъснаха. Сега на терен няма работници, няма техника. Никой не е пояснил защо. Единственото, което се е променило от великденските празници насам, когато почистването бе временно замразено, е, че растителността е избуяла още повече.

Изкараха техниката от река Марица, почистването е временно спряноПриключи първият етап, който обхващаше част от коритото на север

До края на май фирмата трябваше да е готова с разчистването в крайречната зона, за да се премине към следващия етап, обхващащ водното легло. „Ние планираме в реката да се влезе през юни (бел.ав. в островите), когато вече размножителния период и гнезденето на птиците ще са приключили. Надяваме се да няма много дъждове, за да не се вдигне допълнително нивото на водата“, заяви пред TrafficNews зам.-кметът по екология Иван Стоянов. Разговорът бе проведен в края на април.

Заявката на Община „Пловдив“ екипите на фирмата „БКС Озеленяване“ очевидно не се осъществи. Но по каква причина?

Преди да проследим възможните отговори, се разходихме около коритото на реката.

Кадрите, които публикуваме, са заснети на 26 юни и показват северния бряг до моста на бул. „Васил Априлов“. На запад площите са заравнени, но на изток тревите вече са достигнали 80-90 см. височина. Останали са неизвозени и част от трупите с дървесина. По южния бряг в участъка, заключен от Железопътния мост до бул. „Васил Априлов“, дейности не са извършвани.

БКС Озеленяване: Няма какво да коментираме

Медията ни направи опит да се свърже с управител на софийската фирма „БКС Озеленяване“. От ръководството обаче не пожелаха да разговарят с нас. Единствено техен секретар ни предаде, че съвестно изпълняват по договор всяка процедура, възложена от Община Пловдив. След приключване на дейностите на северния бряг от първия етап, повече до тях не са постъпвали възлагателни писма, каза служителят.

При получаване на нови инструкции, сме готови да ги изпълним, заявиха от „БКС Озеленяване“, но отказаха да коментират в подробности защо на терен няма техни служители и техника. 

Какво ни каза Община Пловдив?

„От 2. юли работници влизат по изпълнение на останалите етапи, като ще се направи временна организация на движението и затваряне на част от бул. „Марица-Юг“. Имахме малко спиране на изпълнение на договора, тъй като от Българското дружество за защита на птиците и от „Зелени Балкани“, които са част от Междуведомствената комисия, бяха дали препоръка да се изчака размножителния период на определени видове. За да се съобразим с екоизискванията, възложихме старта на почистването да стане на в първите дни на юли. Маркираме новите дървета във втория участък и започват“, заяви заместник-кметът по екология Иван Стоянов.

Той разкри, че от страна на Община Пловдив е имало „малки забележки“ по отношение на работата на изпълнителя, но те са били изчистени и прецизирани в договора. „Продължаваме работата по Количествено-стойностните сметки и хидроложкия доклад, изготвен през 2022 година“, допълни той.

Има споразумение с частна фирма, която се занимава с производство на плоскости на дървесна основа. Част от отстранената растителност ще бъде предадена на тях, тъй като в складовете на ОП „Градини и Паркове“ има достатъчно налични количества, допълни Стоянов.

По-голямата дървесина, която не може да премине през компостиращите инсталации, ще се дава на фирмата съгласно споразумение, което имаме с тях. За да не ги трупаме. Имаме много застоял и непродаден материал в складовете на общинското предприятие. А не можем да го продадем заради високата стойност. По време на Covid пандемията имаме цена 120лв. за кубик, която трябва да бъде изменена с решение на Общински съвет, защото не е актуална“, допълни Стоянов.

„Нашата работа по почистване ще бъде свършена, но трябва и другите общини в областта, през които преминава реката, да поемат ангажимент по подобряване на хидравличната ѝ проводимост“, категоричен бе зам.-кметът по екология.

Българско дружество за защита на птиците: Препоръчахме да се чисти чак през юли, периодът е много важен за определени видове

По време на срещите на Междуведомствената комисия, когато давахме препоръките към фирмата изпълнител и Общината как да се извършва сечта, едно от нещата, за които настоявахме, е да се съобрази процедурата с гнездовия сезон на птиците. Това заяви пред TrafficNews Владимир Добрев – отговорник „Природозащитни дейности“ към Българско дружество за защита на птиците /БДЗП/.

Нашата препоръка беше да се изчака началото на юли преди да се продължи с почистването. Генерално от април до края на юни е активния гнездови период, когато птиците отглеждат малките си и след това те напускат гнездата. От друга страна, по време на почистванията мои колеги бяха на терен, когато се маркираха дърветата за премахване. Имаше и друго посещение с цел да приемем работата на фирмата. Тя беше приета без забележки, тъй като се бяха съобразили с всички изисквания, които еколозите дадохме“, заяви още Добрев.

Все още има птици, които ползват нощувките по реката, и гнездовия сезон няма как да бъде отсечен в рамките на две дати, казва той.

„Видовете, които обитават крайречните зони на Марица, са много и е трудно всички да ги изброим – малки лястовички, зеленоглави патици, малки гмурци, земеродно рибарчета, пчелояди, синявици, мухоловки, синигери, чинки, кос, стърчиопашки. Има и хранещи се птици. Рисковете за тях се изразяват в два аспекта. Единият е директно унищожаване на местообитание, когато се отсече дърво с гнездо. Вторият момент е с безпокойството на места за хранене или размножаване. Когато се работи до места, където гледат малките си, те могат да загинат, поради това, че родителите нямат достъп до гнездата си“, заключи Владимир Добрев.

Ако съдим по новата заявка, като оставим настрана изводите от това какво се случи с предходните срокове, би следвало след броени дни движението по бул. „Марица-Юг“ да бъде реорганизирано.

По платната да се появят тежки машини и да започне сечта на саморасли дървета и храсти, които пречат на добрата проводимост на коритото.

Кога ще се възобновят дейностите по почистване – TrafficNews ще проследи!