След дълга пауза - възобновяват чистенето на река Марица. Това информираха официално от Община Пловдив след направен днес оглед на мястото. Припомняме, че дейностите бяха временно преустановени, а причината бе периодът за гнездене и размножаване на птици и други животински видове. Към момента почистени и приети от Междуведомствената комисия са първите два участъка от реката, които обхващат територията от железопътния мост до моста на бул. „Руски“.

Трудно почна, лесно спря! Чистенето на Марица май не върви по водаЗаявката на Община Пловдив в какви срокове ще върви работата не се изпълни, но защо?

Предстои работата на фирмата изпълнител „БКС Озеленяване“ да обхване третия участък - от моста на бул. „Руски“ до Пешеходния мост.

„Вече е почистена зоната между моста на бул. „Руски“ и Пешеходния мост на южния бряг. Сега започва премахването на растителността на северния бряг с багер-мулчер. Машината раздробява на място храстите и саморасляците и това спестява време“, обясни заместник-кметът по екология и здравеопазване.

В момента се изгражда насип, по който служителите и техниката на фирмата-изпълнител „БКС Озеленяване“ ще преминат, за да достигнат до първия остров в реката, където също предстои да се отстрани избуялата храстова и дървесна растителност. От общината уверяват, че почистването се извършва с методи, които са изцяло природосъобразни и щадящи околната среда, флората и фауната на река Марица. За да се гарантира гнезденето на птиците, еколози правят маркировка на дърветата.

„Почистването ще запази биологичното разнообразие, като същевременно ще осигури проводимостта на реката с цел да бъде овладян рискът от наводнения. Следващата стъпка е превръщането ѝ в привлекателно място за отдих на пловдивчани и гостите на града“, подчерта заместник-кметът Иван Стоянов.

Зоната, която се почиства е в обхвата от железопътния мост до съоръжението за завиряване на реката и е с обща дължина от 4333 метра. Това е първото основно почистване на реката от 2011 г. насам.