Родител алармира за кърлежи, плъзнали по детска площадка в Пловдив – оказаха се паяци

От ОП "Дезинфекционна станция" провериха случая на място

07.06.2024 11:00 6464 0
Родител алармира за кърлежи, плъзнали по детска площадка в Пловдив – оказаха се паяци

Кърлежи налазиха детска площадка в центъра на Пловдив, сигнализира родител в социалните мрежи. Локацията е на ул. „Капитан Райчо”, непосредствено до ТЦ Гранд, където деца непрекъснато играят и потокът от граждани е голям. Пловдивчанката твърди в публикация във фейсбук, че става въпрос за множество "кърлежи", пълзящи по оградата на самото детско съоръжение. Тя алармира за сериозната опасност, като посъветва гражданите да пазят децата и домашните си любимци. От нейна страна е бил подаден сигнал до общината.

TrafficNews се свърза с ОП „Дезинфекционна станция”. Оттам незабавно извършиха проверка на място. Оказа се обаче, че заснетите от пловдивчанката видове не са кърлежи, а паяци.

"Наши служители посетиха адреса на площадката. Сигналът не бе потвърден. Нека гражданите са спокойни, този вид паяци не са кръвосмучещи и не представляват здравен риск. Въпреки това ще бъде извършена обработка с препарат", поясни директорът на предприятието Петя Дингилева. 

Припомняме, че през месец май няма нито един регистриран случай на ухапване от кърлеж в Пловдив. Това сочат данни на Регионалната здравна инспекция, предоставени до TrafficNews. Заключителните цифри не са типични за периода, казва директорът на дирекция „Надзор на заразните болести“ д-р Милена Панайотова.

Аномалия? Няма случаи на ухапани от кърлежи през май в Пловдив, а грипът още е активенНеобичайни са данните от бюлетина на Регионалната здравна инспекция

Изпрати новина