Историческа сграда в центъра на Пловдив ще бъде възстановена от наследници на д-р Леон Арав – живял и работил в началото на 20-те години в тогавашния център на града около Джумая джамия. Това стана ясно от съобщение, разпространено от наследниците до медиите, в което дават заявка, че желаят да вдъхнат нов живот на културния паметник.

Сградата на ул. „Христо Г. Данов“ 7 е открита през 1912 година като кабинет на току-що завършилия медицина във Виенския университет Леон Арав, разказват те. Проектант на къщата е известният архитект Камен Петков, в чието портфолио стоят десетки архитектурни бижута на Пловдив – обществени и частни сгради в центъра на града. Талантливият лекар бързо напредва в професията и скоро създава в същата сграда, в която и живее със семейството си, частна болница, монтира първият рентгенов апарат в града. Събитията от началото на 40-те години принуждават семейството на лекаря, заедно с други еврейски семейства, да заминат за Израел. Мнозина евреи, бягащи от столицата, са приютени в онези години в клиниката на Арав в Пловдив.

Припомняме, че именно това е сградата, заради което район „Централен“ и фамилия Арав водеха съдебна битка. Причината бе премахването на тераса, за която собствениците твърдяха, че представлява опасност. След намесата им бе издаден акт и бе наредено действията им да бъдат прекратени с мотив, че са незаконни. През март тази година обаче Върховният административен съд се произнесе окончателно, че „липсва извършване на незаконно строителството, което не е завършено”. Магистратите отхвърлиха акта на район „Централен” за незаконен намеса по сграда недвижима културна ценност на ул. „Христо Г. Данов” 7 и осъдиха Община Пловдив да поеме съдебните разноски.

Заради процедура: Собствениците на къща паметник на културата в Пловдив се разминаха със солена глобаМагистратите са посочили, че „липсва извършване на незаконно строителството, което не е завършено”

Няколко месеца след края на съдебната битка, внукът на д-р Арав, д-р Дан Арав и съпругата му Една Кедар от Израел обявиха, че са започнали реконструкции, с които да възстановят недвижимата културна ценност.

Започнахме възстановяването като използвахме исторически снимки и оригиналните планове, следвайки становището на инж. Панайот Нотов, защото идеята ни беше да възстановим цялата красота на къщата на дядо ми. За наше щастие фасадата се нуждаеше само от цялостно боядисване и ние го направихме с оригиналния цвят. Основната работа беше свързана с помещенията вътре, които ремонтирахме без да променяме конструкцията. Запазили сме дървените подове, прозорците и вратите, също и впечатляващото стълбище“, казва наследникът Дан Арав в съобщение, разпространено до медиите.

Споделя още, че за него е било важно не само да обнови сградата, но и да се погрижи за градината и двора на къщата, където пациентите са изчаквали записания си час и доктор Арав е посрещал приятелите си. По този повод е планирано през втората половина на юни къщата да отвори врати за посетители, които да разгледат изложба – исторически снимки и паметна плоча, посветена на историята на фамилията. Гости ще бъдат представители на Израелското посолство, на местната еврейска общност, кметът на район „Централен“.