Официално откриха новата спортна зала към Езикова гимназия "Иван Вазов" в Пловдив. Проектът на стойност от близо 2,45 млн. лева бе финансиран с общински бюджет, а изграждането му продължи близо две години. Припомняме, че строежът на зданието бе съпроводено от трудности и промяна в стойността на поръчката. На събитието присъстваха заместник-кметовете Владимир Темелков и Николай Бухалов, директорът на училището Вихра Ерамян, общински съветници и ученици.

„Радвам се, че откриваме поредната придобивка за така необходимата Езикова гимназия, която да се ползва както от учениците, така и за състезания, за културни прояви, които са много важни за обединяване на вашите усилия. Много работихме над това още в началото на учебната година да се открие. Надявам се да имаме пълна зала с много спортуващи ученици“, заяви по време на откриването кметът на Пловдив Костадин Димитров. Той изрази стремеж да бъдат изградени още пет спортни салона за останалите образователни институции в града.

Многофункционалната спортна зала е с площ 885 кв. м. Тя има комбинирано игрище за баскетбол и волейбол и е с капацитет 199 души. Изградена е топла връзка между нея и училището. До залата са разположени дамски и мъжки съблекални, кабинет за преподавател-треньор, помещение за съхранение на столове за различни мероприятия и помещение за съхранение на уреди. 

Сградата е достъпна за хора с увреждания, а в залата за тях са осигурени 4 места за сядане.

„Това е начинът – да създаваме спортни бази, защото здравето на децата на Пловдив е най-важно“, допълни градоначалникът.

„Благодарим на кмета и на зам.-кметовете Темелков и на г-н Бухалов. Много съм благодарна и щастлива. Имаме много отбори и всички те са много добри, ще видите какви успехи ще постигнат! С темповете, които работите, съм сигурна, че ще имате и повече от 5 зали. Това е плод на вашите усилия. Виждам децата колко много учат и ако им се създават условия, ще вървим към прогрес“, заяви директорът на Езикова гимназия "Иван Вазов"  Вихра Ерамян.

След прерязването на лентата, ученици спретнаха импровизиран баскетболен мач, като участие взе и кметът Димитров.

Междувременно стана ясно, че първият етаж на общежитията към ЕГ „Иван Вазов“ е почти готов, като директорката заяви, че се надява вторият да бъде изграден до новата учебна година, за да могат да се настанят децата.

Напредват дейности по ремонтите на училищата „Свети Седмочисленици“ „Софроний Врачански“, „Душо Хаджидеков“ и „Яне Сандански“. Дейностите при СУ „Антим I“ са на финалната права, поясни още кметът.