Избуяла растителност възмути посетители на пловдивските „Рогошки гробища“ през почивните дни, когато отбелязвахме Черешова задушница. Второстепенните алеи около гробовете и площадки са обрасли с треви, високи близо метър, сигнализира читател на TrafficNews.

„ Tова е подигравка. Ежедневно се събират пари на входа, плащаш си гробовете и за какво – за змиярници! Отидете и вижте едно селско гробище, нищо общо с това“, споделя Мария Ташева. Тя е предоставила и видео материал, на който показва неподдържаните пространства.

Темата за това кой трябва да поддържа пространствата около лобните места винаги е била обект на спорове. От ОП „Траурни дейности“ обикновено са на мнение, че това трябва да бъде ангажимент на близки на покойниците.

Идва ред на основно почистване

Няма спор по въпроса, че община Пловдив, в ролята си на стопанин, трябва да обезпечи добрия вид на местата, където пловдивчани завинаги изпращащ близките си хора. Затова през май месец община Пловдив обяви стартирането на обществена поръчка с прогнозна стойност от 70 000 лева без ДДС , чиято цел бе да се организира основно почистване и санитарна сеч в гробищните паркове на територията на града.

Срокът за подаване на оферти изтече на 3 юни, като до тогава документи е подала единствено фирмата „Сатурн 9“ ЕООД. Същата вече е извършвала подобно процедура за „Траурни дейности“ към декември 2023г..

След отваряне на офертата и изчистване на първоначално допуснати грешки, комисия, назначена от общината, е установила, че техническото предложение на дружеството отговаря на изискванията. Тя единодушно решила да присъди максималния брой от 100 точки на единствения участник, поради „наличието на множество надграждащи елементи“ в техническото му предложение.

Максимален брой точки са дадени и заради ценовото предложение на „Сатурн 9“ – 45 720 лева с ДДС, което в процентно отношение е с 46% по-благоприятна цена от прогнозната стойност (84 хил.лв. с ДДС).

Като изпълнител на поръчката е определено дружеството “Сатурн 9” ЕООД. То е със седалище в Марково, а негов собственик и законен представител е Живко Петков. Към момента договор все още не е сключен.

След подписването му фирмата ще трябва да стартира дейност по изпълнението му - тоест да се погрижи за премахване на треви, храсти и дървета чрез рязане, косене и моторен трион. По задание на обществената поръчка пречещите клони на дървета ще трябва да бъдат окастрени с автовишка. Ще трябва да бъде извършено и изкореняването на дънери. Отпадъците следва да бъдат раздробени и извозени от обектите за сметка на фирмата изпълнител.

Услугата ще се извърши на територията на всички траурни паркове в град Пловдив: ТП „Централен“; ТП „Север“; ТП „Южен – Драганови гробища“; ТП „Прослав“; ТП „Коматево“. Те ще обхванат всички площи, съставляващи главни и второстепенни алеи и площадки и междугробни пространства.