Площад "Възраждане", пред който е изграден паметникът на Йоаким Груев, да смени името си. Това предлагат от Инициативен комитет на пловдивските граждани. Парцелът от близо 8500 квадратни метра площ се намира по протежението на ул. "Д-р Георги Вълкович" в Стария град. Имотът е общински и в самото му начало стои монументът на знаменития български просветител и общественик.

Граждани настояват той да носи името на знаковата личност. „Йоаким Груев е сред главните дейци, стоящи в основата на съзряването и укрепването на българската нация, на духовното и църковно и просветно „освестяване". Впечатляващ е приносът на Й. Груев в почти всички сфери на тогавашното общество: новобългарското образование, първите стъпки на българска наука и литература; писането на учебници и учебни помагала и многобройните преводи. (...) За съжаление и наш срам е фактът, че сега в България няма нито едно училище с името на Йоаким Груев, нито един музей или културен институт не носи името на човека, създал едни от първите библиотека, музей и професионален театър в следосвобожденска България“, мотивират се вносителите на предложението.

Припомняме, че на Йоаким Груев са кръстени улицата в кв. „Капана", има изградена паметната плоча пред къщата на братя Груеви и бюст-паметникът на площад „Възраждане“. Предложението е публикувано за обществено обсъждане и предстои да бъде разгледано от местния парламент на Пловдив.

Междувременно ще се гледа и предложение за именуване две улици в „Северен“, а целта е да се даде административен адрес на имотите в новонаселени жилищни сгради. То идва от страна на районната администрация, но първо ще трябва да премине 30-дневният срок за обществено обсъждане, а след това да бъде одобрено от общинските съветници.

Първата, която ще осигурява достъп до комплекс от сгради в жилищен парк „Марица-Север“, ще носи името на Атанас Буров. Тя граничи със съществуващата  ул. “Динко Дерменджиев". 

Втората улица – пресечна на бул. „България“ (срещу Общински приют за безстопанствени кучета), води към друг комплекс в близост до брегова ивица на река Марица. Предложението е тя да нови името на архитект Стефан Джаков.

Трите предложения са публикувани на сайта на община Пловдив, в рамките на месец пловдивчани могат да се запознаят с тях. 

Кой е Атанас Буров?

Атанас Димитров Буров е известен български финансист, филантроп, дипломат и политик от Народната партия, а по-късно на умереното крило на Демократическия сговор. Той е министър на търговията, промишлеността и труда (1913, 1919 – 1920) и на външните работи и изповеданията (1926 – 1931).

Смятан е за една от най-влиятелните личности в българския политически живот през първата половина на XX век, а заради политическите си речи и въвеждането на модерни за времето си европейски практики на българска почва е наричан „идеолог на българската буржоазия“.

Кой е арх. Стефан Джаков?

Стефан Джаков е роден 1867 г. в град Карлово. Завършва Военната академия в София специалност минно-понтонно дело и строителство. От 1897 учи във Висшето техническо училище в Мюнхен.

В София във Военното министерство започва работа като архитект. В 1911 печели конкурса за Халите в Пловдив във вътрешния двор –остъклен– на древния Куршум хан. Възлагат му и строежа, но войните осуетяват реализацията. За участие в три войни има отличия и ордени.

В Пловдив арх. Стефан Джаков живее и работи от 1919 до 1936 и оставя значително творчество, от което най-известна е къщата с куличката върху скалата над Античния театър построил за семейството си. Баща е на единствения безпартиен академик Емил Джаков, основател и директор на Института по електроника на БАН и дядо на проф. Боян Джаков.

Автор на жилищно-търговски сгради: Гургулски, 1921; Каратабаков, 1922; Бъчварови на „Авксентий Велешки“, 1923; Нигохосян, 1924 на „Съборна“ и др.