Ястието на изобилието! Така наричат в турската кухня ашурето. Днес вкусният десерт се раздаваше на пловдивчани пред Джумая джамия.
Касис, смокини, стафиди, нахут , фасул, шамфастък, бадеми и кокос и за още повече вкус - портокали, подреди в съда за приготвянето му майстор Цветелина Христова и уточни: "Всяко едно от варивата се подготвя отделно.
Празника на ашурето почетоха представители на различни религиозни и етнически общности. Официални гости бяха генералният консул на Република Турция в Пловдив Корхан Кюнгерю и областният управител Ангел Стоев. Преди започването на ритуала бяха раздадени чашки с шербет, които ухаеха на канела.
"Ашурето е израз на заедността и обединяването на всички хора, както в това ашуре са се обединили различните плодове и ядки, за да бъдем добре и да разпространим и възцарим доброто в целия свят", споделиха още присъстващите.
Най-голямата атракция на събитието бе единственият български дервиш Васко Тасев, който показа древния танц пред насъбралото се множество. След това всички присъстващи опитаха от сладкото изкушение.