Ястието на изобилието! Така наричат в турската кухня ашурето. Днес вкусният десерт се раздаваше на пловдивчани пред Джумая джамия.
Касис, смокини, стафиди, нахут , фасул, шамфастък, бадеми и кокос и за още повече вкус - портокали, подреди в съда за приготвянето му майстор Цветелина Христова и уточни: "Всяко едно от варивата се подготвя отделно.
Празника на ашурето почетоха представители на различни религиозни и етнически общности. Официални гости бяха генералният консул на Република Турция в Пловдив Корхан Кюнгерю и областният управител Ангел Стоев. Преди започването на ритуала бяха раздадени чашки с шербет, които ухаеха на канела.
"Ашурето е израз на заедността и обединяването на всички хора, както в това ашуре са се обединили различните плодове и ядки, за да бъдем добре и да разпространим и възцарим доброто в целия свят", споделиха още присъстващите.
Най-голямата атракция на събитието бе единственият български дервиш Васко Тасев, който показа древния танц пред насъбралото се множество. След това всички присъстващи опитаха от сладкото изкушение.
Още от категорията
Залепиха акт на "Гранда" заради частния паркинг, проверяват завзета ли е общинска земя