"Опасна е с позицията, която има тя в групата - най-близкия човек на г-н Божков."

Така прокурор Тихомир Стоев от апелитавната спецпрокуратура отговори днес на въпрос - защо искат задържане под стража на Елена Динева.

Той напомни, че Динева е съпруга на обявения за издираване и открит в ОАЕ бизнесмен, който вече има 11 различни обвинения.

"Запозната е с фирмите, с всички дейности, включително и със закононарушенията, включително и по отношение на инкриминираните по това дело деяния", каза той.

След като настана кратко объркване - за обвиненията в изнасилвания и убийства ли става въпрос, че е напълно запозната, той се поправи, че онова дело още било в много начален етап, т.е. явно говори за първото обвинение в пране на пари и неплащане на такси.

Стоев не коментира нейните аргументи, изразени днес пред съда - че от 20 дни у тях непрекъснато се провеждат претърсвания и изземвания и тя по никакъв начин не им е попречила. Затова пък по думите му стана ясно, че вече има над 40 свидетели срещу Божков - не са само бившият му съдружник Цветомир Найденов, брат му и баща му.

"В разпита, който днес представихме, съществува информация, свързана и относима и към предмета на делото", добави прокурорът по повод довнесени допълнителни доказателства.

Въпреки че бе привлечена като част от организираната престъпна група на мъжа си, първата инстанция освободи Динева под гаранция от 1,5 млн. лв. Сега прокуратурата протестира мярката и иска да я вкарат в ареста, а обвиняемата жали гаранцията.

На влизане в съда тя каза, че при такива обвинения "очаква всичко".

Предстои апелативният спецсъд да се произнесе.

Днес съдът решава и по друга прелюбопитна жалба - подадена чрез служебни адвокати от самия Васил Божков и от бизнесмена Георги Попов.

Двамата обжалват от Обединените арабски емирства 72-часовото си задържане, което Прокуратурата им наложи. Това е сложен юридически казус, по който няма много съдебна практика, така че предстои да научим какво ще е решението на този съдебен състав, отбелязва БНР.

Снимка: БТВ