Руснаците прелетяха със зенитно-ракетен комплекс "Панцир" над България за Сърбия, съобщава БГНЕС. Руски самолет Ан-124, транспортиращ зенитно-ракетния комплекс "Панцир С1", е излетял от московското летище "Внуково" за Сърбия. Той премина над въздушното пространство на страната ни. На борда на Ан-124 се намират първите две от общо шест системи "Панцир С1", които Белград договори миналата година. По-рано тази седмица военният министър Красим Каракачанов разреши на руския самолет с бойна техника да прелети над България.

"След разрешение на министъра на отбраната и след съгласуване с Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията, съгласно действащата нормативна уредба бе даден положителен отговор за извършване на полети от руски самолет, пренасящ зенитно-ракетен комплекс "Панцир 1" за Република Сърбия", съобщиха в четвъртък за БГНЕС от външното ни министерство.

Преди дни от Атлантическия съвет в София изразиха безпокойство дали Русия ще достави на Сърбия зенитно-ракетни комплекси през въздушното пространство на България. Миналата година Русия и Сърбия сключиха договор за доставка на "Панцир-С1".

Сърбия е най-големият вносител на руско въоръжение и военна техника в Европа. По-рано западните ни съседи закупиха от Москва седем хеликоптера Ми-17 и Ми-35, а също така получиха като подарък шест изтребителя МиГ-29 и десет бронетранспортьора БРДМ-2МС. Системата "Панцир 1" е с обсег между 20 и 30 км. Тя може да защитава граждански и военни цели денем и нощем при всякакви метеорологични условия и съчетава ракети и 30-милиметрово оръдие за отбрана в близка зона.

В края на ноември 2019 г. комплексът за пръв път дойде в Сърбия, като тогава руски разчети с него и С-400 участваха в учение, наблюдавано от президента на Сърбия Александър Вучич. Месец по-рано Вучич се похвали, че Белград ще приеме на въоръжение "Панцир". Сръбските ВВС получиха и модернизирани изтребители МиГ-29 от Русия.